Havi 2700 fixszel az ember könnyen viccelt 1971-ben

Forrás: turizmus.com

 2022. február 14. 16:51

Turizmussztori sorozatunkban ezúttal Nagy Zoltánnak, a Siótour egykori munkatársának, az időközben megszűnt Pumi Tours alapítójának, a Danubius Travel korábbi hévízi kirendeltsége vezetőjének történetét osztjuk meg olvasóinkkal.

"A 70-es évek elején a Siotour („lánykori" nevén a Somogy-megyei Tanács Idegenforgalmi Hivatala) munkatársa voltam előadói munkakörben, a Nemzetközi és Utaztatási Csoportnál.

Feladatul kaptam, hogy készítsek el egy utazásszervezési ügyviteli szabályzatot, ugyanis a cég jogot kapott arra, hogy „szocialista relációban" csoportos utazásokat szervezzen. Abban az időben az utazásszervezést még nem szabályozta rendelet, de gondoltam, csak kapok majd valamilyen iránymutatást a turizmust akkor felügyelő Belkereskedelmi Minisztériumban.

A kinevezés (kattintson a nagyításhoz!)

Fotó: Nagy Zoltán

Nagy lelkesen, egy havas, januári reggelen vonatra szálltam, s felkerestem a turizmus állami irányításának akkori szervezetét, az Országos Idegenforgalmi Tanács titkárságaként is működő Országos Idegenforgalmi Hivatalt. Budapesten, a Belkereskedelmi Minisztérium Vigadó utca és Dorottya utca sarkán álló, impozáns épületében barátságosan fogadtak, jól elbeszélgettünk, de üres kézzel tértem haza. Kiderült, hogy nem létezett az említett utazásszervezési ügyviteli szabályzatnak mintaszövege.

Január közepe volt, 1971-et írtunk. A szombati nap – akkor még hatnapos munkaheteket éltünk – a Siotournál a főelőadói, csoportvezetői értekezlet napja volt. Meglepődtem, hogy részt kell vennem az értekezleten. Néhai Fodor János hivatalvezető a következő mondatot címezte nekem: "Aki engedélyem nélkül járja a minisztériumokat, megérdemli, hogy magasabb beosztásba kerüljön...." 1971. február 1. napjával kinevezett a Siótour Nemzetközi-és Utaztatási Csoportjának vezetőjévé.

Az ügyviteli szabályzat elkészült" – zárja történetét Nagy Zoltán.

Azt már szerkesztőségünk teszi hozzá, hogy a mellékelt dokumentumon szereplő,  havi 2754 forintos illetmény (akkor még nem létezett a nettó és bruttó fogalma) kiemelkedően magas fizetésnek számított. Hiszen akkortájt 3 forint volt egy liter benzin, vagy 1 kg kenyér, no meg, ennyit kértek egy korsó csapolt sörért is...

*

A történetet megosztó Nagy Zoltán a gyenesdiási VW Bogaras Balatoni Nyárbúcsúztatók szervezője is. Az alábbi, 2021-ben készült felvételen 50 éves volt a Bogár, és 75 éves "bogaras" tulajdonosa.

Nagy Zoltán és az ő Bogara 2021-ben

Fotó: privát fotó

Ha Önnek is van egy jó sztorija a múltból, küldje el a blog@turizmus.com címre. Szerkesztőségünk fenntartja a jogot a válogatásra annak érdekében, hogy csak hiteles és senki emlékét, vagy személyiségi jogait nem sértő történeteket közöljön.