Liz Taylor születésnapja kedvéért sem kapcsolták fel Budapest díszvilágítását

Forrás: turizmus.com

 2022. február 01. 18:47

Turizmussztori sorozatunkban ezúttal Walkó Miklós, a Duna InterContinental egykori igazgató-helyettese – később az IBUSZ vezérigazgató-helyettese, a Magyar Turizmus Zrt. frankfurti és az IBUSZ New York-i képviselője – mesél a szálloda híres vendégeiről.

Budapesten, a II. világháború után épült első luxusszállodát, a Duna InterContinentalt (ma Budapest Marriott) 1969-ben nyitották meg a pesti Duna-parton. Nem csoda, hogy a vendégek között sok-sok világhíresség is feltűnt.

Az egyik legemlékezetesebb ilyen eset, amikor 1972-ben a szállodában lakott az Elizabeth Taylor–Richard Burton házaspár. A világhírű színészek három hónapig laktak az elnöki lakosztályban.

Hosszú látogatásuk oka az volt, hogy Richard Burton Magyarországon forgatta a Kékszakállú című filmet. Itt-tartózkodásuk fénypontjaként erre az időszakra esett a színésznő 40. születésnapja. Az ünnepség okán olyan további hírességek is a szállodába érkeztek, mint a monacói hercegné, Grace Kelly, a Beatles együttes dobosa, Ringo Starr, s további színész nagyságok, Michael Caine, David Niven, Susannah York, no meg a kor szex szimbólumának is számító Raquel Welch.

A színész házaspár személyi sofőrje már korábban Budapestre érkezett, mégpedig egy Rolls-Royce-szal, hogy megismerje a budapesti közlekedést és kitapasztalja a legrövidebb útvonalat a filmgyárba és a többi forgatási helyszínre.

Walkó Miklós (b) Liz Taylort és Richard Burtont fogadja a Duna InterContinentalban

Fotó: privát fotó

A Duna InterContinental csapata igyekezett teljesíteni Elizabeth Taylor minden kívánságát, ami tulajdonképpen sikerült is, egyetlen kivétellel. Nem tudták elérni, hogy felkapcsolják Budapest díszvilágítását a színésznő 40. születésnapjának estéjén (fiatalabbak kedvéért, azokban az években csak kivételes, ünnepi alkalmakkor úszott fényben a budai Vár és a Lánchíd). A főváros illetékesei először 30 ezer forintot kértek volna a díszvilágításért, amit – bár magyar viszonyok között akkor jelentős összeg volt, a tizede, 3 ezer forint már egy kiemelkedően jó fizetésnek számított – Burtonék szó nélkül kifizették volna, ám végül az a döntés született, hogy ünnepi kivilágítás csak nemzeti ünnepeken lehetséges. Pedig szép látvány lett volna a Bellevue étteremből (akkor még üzemelt a szálloda legfelső szintjén) Budapest.

Így Burton születésnapi ajándéka a feleségének a több száz éves, szív alakú Taj Mahal gyémánt volt, melyet Taylor halála után kétmilliárd forintnak megfelelő fontért adtak el egy aukción…

Walkó Miklós Grace Kellyvel fog kezet

Fotó: privát fotó

Külön sztorit is megérne a születésnap díszvendégének, az ugyancsak világhírű színésznőnek, egyúttal a monacói hercegnének, Grace Kelly-nek a kalandja. Kísérője, egy magyar származású grófnő testvére a Lágymányosi lakótelepen lakott. Nem kis feltűnést kelthetett, amikor meglátogatták a rokont Richard Burton Rolls-Royce-ával. Ehhez képest már észrevétlen maradhatott a hercegné másik programja, amikor városnézésre indult a 2-es villamossal, végig a Duna parton.

*

Ha Önnek is van egy jó sztorija a múltból, küldje el a blog@turizmus.com címre. Szerkesztőségünk fenntartja a jogot a válogatásra annak érdekében, hogy csak hiteles és senki emlékét, vagy személyiségi jogait nem sértő történeteket közöljön.