Mr. Foster egy évszázada tartja szemmel a recepciósokat a lobbyban

Szerző: Ács Erzsébet

Forrás: turizmus.com

 2022. január 16. 09:03

Új blogunkban legendás, tanulságos vagy éppen mulatságos eseteket idézünk fel a magyar turizmus múltjából. Örömmel adjuk közre az első sztorit, amelyet olvasónktól kaptunk, mégpedig Ács Erzsébettől, a Radisson BLU Béke Hotel PR-menedzserétől.

Mr. Foster a Radisson Blu Béke Hotel – korábban Britannia – közel száz éve bentlakó "long-term" vendége. Az 1930-as évek óta ott áll a lobbyban kutyájával, Jackkel, zsakettjéből és keménykalapjából mindenki tudhatja, hogy egy igazi angol úriemberrel van dolgunk.

A budapesti Teréz körút emblematikus, idén 109 éves szállodája már nyitásakor különlegesnek számított, olyan újdonságokkal, mint a minden szobába bevezetett hideg és meleg víz, a személyzeti hívórendszer, a gőzmosoda, vagy a szétnyitható kupolával fedett díszes bálterem.

Hová máshová költözhetett volna Mr. Foster, akit egy korabeli angol utazási iroda tulajdonosáról mintáztak, hogy ismerősként fogadja az iroda vendégeit Budapesten?

Mr. Foster túlélt világháborút, katonai kórházat és szállodafelújításokat, és mindig visszakerült a lobbyba. Legutóbbi feltámadását az egyik neves angol futballklub kissé heves szurkolóinak „köszönheti”, akik 2018-ban addig ölelgették, amíg fellökték és sérüléseket okoztak neki.

Mr. Foster a legenda szerint nemcsak a vendégeket üdvözli a lobbyban, hanem a recepciósok munkáját is szemmel tartja

Fotó: Radisson Blu Béke Hotel

A szálloda recepciósai kifejezetten örültek a modern, 3D-s nyomtatási technikával készült újjászületésnek, mert a szobor korábbi szeme olyan élethű volt, hogy körükben régóta az a történet keringett, hogy Mr. Foster valójában őket figyeli… Mosolya zavarba ejtően, angolosan fanyar volt, ami soha nem fejezett ki teljes elismerést. A legutóbbi restaurálásnál ezért csaltak egy kicsit, és a szobrászok felgörbítették mindkét szájszegletét.

Ha mesélni tudna, Mr. Foster összekacsintana talán még Móra Ferenccel is, a szálloda egyik híres vendégével a múlt századból. Az biztos, hogy recepciósok generációival ülne le egy műszak utáni sörözős beszélgetésre és mosolyogna a személye körüli titkokon.

*

Ha Önnek is van egy jó sztorija a múltból, küldje el a blog@turizmus.com címre. Szerkesztőségünk fenntartja a jogot a válogatásra annak érdekében, hogy csak hiteles és senki emlékét, vagy személyiségi jogait nem sértő történeteket közöljön.