Operaszínpad helyett a turizmus világszínpadára léphetett Meggyes István

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2022. január 23. 09:40

1986-ban Budapesten tartotta kongresszusát a DRV (Német Utazási Irodák Szövetsége). A tanácskozásnak az alig egy évvel korábban felavatott Budapest Kongresszusi Központ adott helyet, de az ünnepélyes nyitórendezvényt az Operaházban tartották.

Természetesen, ezen az eseményen beszédet mondott Meggyes István, az OIH, azaz Országos Idegenforgalmi Hivatal (akkoriban így hívták a turizmus állami irányításának szervezetét) elnöke. Óriási tapsot kapott, ugyanis, többek között elmondta, hogy ifjúkorában operaénekes szeretett volna lenni, de nem tudta valóra váltani ezt az álmát, lám, mégis – életében először – telt ház előtt állhat az Operaház színpadán, s ezt is választott szakmájának, a turizmusnak köszönheti.

A nyugatnémetek feszengve érkeztek az Operába, mert szövetségük először tartotta kongresszusát a „vasfüggöny" mögött. Meggyes (szabadon elmondott) beszédének végén tett privát vallomása azonban oldotta a feszültséget.

Igen ám, de a beszéd csak a német utazási szakemberek körében aratott viharos sikert. Az OIH-t akkor felügyelő Belkereskedelmi Minisztérium vezetése inkább úgy értékelte, hogy Meggyes István nem illik bele abba a képbe, amit egy kormányzati szereplőnek illene kialakítani magáról. Ezzel igazából az érintett is egyetértett, s mint lapunknak elmesélte, nem is nagyon akarta elvállalni az OIH elnökséget; Meggyes korábban a HungarHotels (az akkori legnagyobb magyar szállodavállalat) vezérigazgató-helyettese, majd a Cooptourist (az IBUSZ után talán második legnagyobb utazási iroda) vezérigazgatója volt.

Meggyes István, mint az OIH elnöke köszöntötte 1986-ban a német utazási irodásokat az Operaházban

Fotó: privát fotó

Szerencsére, szakmai tudását elismerve, eltávolítani nem akarták, de megkérdezték, nem tudná-e elképzelni magát valami más szerepkörben? Több se kellett, Meggyes István élt a lehetőséggel, s azt felelte, szívesen megnyitná Magyarország első turisztikai külképviseletét. Így került Frankfurtba, s nyithatta meg azt a külképviseletet, amelyet később majd' két tucat követett még, New Yorktól Moszkváig, Varsótól Madridig.Fiatalabbak kedvéért: az internet előtti világban, no meg, Németország 1990-ben bekövetkezett újraegyesítéséig az NSZK-ban, azonban belül is Frankfurtban volt a legtöbb (83!) nemzeti turisztikai képviselet, talán csak New Yorkban tartott fenn ilyen irodát ennél több ország.

A hazai szakemberek azóta is összekacsintva mondják: lám, a turizmus milyen sokat köszönhet a kultúrának, azon belül is a nyelvi határokat nem ismerő komolyzenének...

*

Ha Önnek is van egy jó sztorija a múltból, küldje el a blog@turizmus.com címre. Szerkesztőségünk fenntartja a jogot a válogatásra annak érdekében, hogy csak hiteles és senki emlékét, vagy személyiségi jogait nem sértő történeteket közöljön.