Vigyázz! Nem ügynökök, tanácsadók!

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2022. március 20. 19:37

Az elmúlt hétvégén Budapesten zajlott ASTA Global River Cruise Expo apropóján idézzük fel Turizmussztori rovatunkban, miként változott meg az amerikai utazási szervezet nevében a kulcsszó.

Turizmussztori sorozatunkban is írtunk már arról, hogy 1988-ban Budapesten tartotta világkongresszusát az ASTA, az American Society of Travel AGENTS (Amerikai Utazási Ügynökök Szövetsége).

Az elmúlt hétvégén, március 16–20. között pedig Budapesten zajlott az első ASTA Global River Cruise Expo.

Ez az ASTA ugyanaz, de mégsem ugyanaz, mint 1988-ban volt.
Sokat elárul az utazási szakma közelmúltjáról, s persze jövőjéről, hogy a szervezet nevében az „ügynök" szót felváltotta a „tanácsadó".

A szervezetet ma, pontosabban 2018 óta úgy hívják, hogy American Society of Travel ADVISORS (Amerikai Utazási Tanácsadók Szövetsége). Mondhatjuk, hogy szerencséjük volt, mert az 1944 óta viselt nevükben az „ügynök" szó ugyanúgy „A" betűvel kezdődik, mint a „tanácsadó".

Természetesen a logót is megváltoztatták és benne a feliratot, ahogy alább látszik.

Balra az ASTA régi, 2018 előtt használt logója, jobbra az új logó

Fotó: turizmus.com

Elgondolkodtató, hogy már 1995-ben (!), a Philadelphiában tartott ASTA kongresszus egyik szekciójában az előadó arról beszélt, hogy a digitalizáció úgy változtatja meg az utazási ügynökök szerepét, hogy leginkább tanácsadóként lesz rájuk szükség. Ezt Róna Iván – aki akkor a Budapest Tourist vezérigazgatójaként vett részt a konferencián – idézte fel, hozzátéve, hogy a hallgatóság nemigen akart hinni az előadónak, azután lám, mi történt...

Itthon kicsit más a helyzet. Molnár Judit, a MUISZ elnöke emlékeztetett arra, hogy az – 1974 óta létező – Magyar Utazási Irodák Szövetsége nevet 2000-ben megváltoztatták Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségére, hogy azután – túl hosszúnak találva az elnevezést – 2016-ban visszaalakítsák.

Mondjuk, az „utazásközvetítő" helyett nehéz is lenne „U" betűvel kezdődő szinonimát találni a „tanácsadó" kifejezésre. De azért, az élet itthon is hozza a változásokat, amint Molnár Judit erre is felhívta a figyelmünket, az utazásközvetítő irodákban az ügyfelekkel foglalkozó munkatársakat már tanácsadónak titulálják...