100 éves a KLM

Forrás: turizmus.com

 2019. október 04. 11:03

Idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a KLM Holland Királyi Légitársaság, az egyetlen olyan légiközlekedési vállalat, amely a mai napig az eredeti nevén működik.

Azt sajnos nem jegyezte fel a krónika, ki volt az első utas, aki a fedélzetre lépett, de azt igen, hogy hívták azt a tenyészbikát, amely először utazott a légitársaság gépén: Nico V-nek.

A jubileumi születésnapot a holland nagykövetségen, René van Hell nagykövet társaságában ünnepelte az Air France-KLM magyarországi country menedzsere, Kiss Ildikó,  holland magas rangú vezetők és magyar újságírók társaságában.

 

Egy kis történelem

A KLM Holland Királyi Légitársaságot 1919. október 7-én alapították. A „királyi" jelzővel I. Vilma holland királynő jutalmazta meg a céget, hangsúlyozva a civil repülés fontosságát, mely az I. világháború után kezdett megélénkülni.

Magyarországon 90 éve van jelen a KLM: az első járat 1929. szeptember 12-én landolt Budapesten.

A társaság alapítói befektetők voltak, akik Albert Plesmant bízták meg a napi teendők felügyeletével, később pedig ő lett a KLM igazgatója. Az első KLM-repülőgép 1920. május 17-én szállt fel.

A légitársaság járata New York felett, 1946-ban

Fotó: KLM

A járat London és a Schiphol repülőtér között közlekedett; fedélzetén két újságíróval és egy levéllel, melyet London polgármestere küldött amszterdami kollégájának.

Az első saját gépek 1921. április 4-én indultak – a téli leállást követően –, május 9-én pedig megnyílt az első iroda Amszterdamban. Az első interkontinentális tesztrepülés 1924. október 1-jén indult Amszterdam és Batávia (ma: Dzsakarta) között.

Az első transzatlanti útra 1934. december 15-én került sor az Amszterdam–Curaçao–Aruba útvonalon. A repülőút ideje 7 nap 9 óra és 20 perc volt.

A járatokon először 1935-ben tartózkodott kísérő személyzet, először csak férfiak, majd nem sokkal később megjelentek a nők is. Mielőtt kísérő személyzetet alkalmaztak volna, a fedélzeti mérnökök feladata volt gondoskodni az utasokról.

Az Amszterdam–Frankfurt–Budapest–Isztambul–Kairó útvonalat kétszer függesztették fel ideiglenesen: először az 1956-os forradalom és szabadságharc miatt október 25-én, majd másodszor 1968-ban a prágai tavasz miatt.

Az 1956-os járat Budapesten

Fotó: KLM

Azóta nem voltak ilyen megszakítások: a KLM Amszterdam–Budapest útvonala folyamatosan üzemel.

 

A jövő a fenntartható repülésé

A sajtóebéden szóba kerültek a repülés legaktuálisabb, XXI. századi kérdései. A KLM jelen lévő vezetői bejelentették, hogy felsőbb szintre emelik a fenntartható repülést a Fly Responsibly programnak köszönhetően.

Meggyőződésük, hogy a fenntartható repülés a légitársaságok és az utasok közös felelőssége.

Míg 100 évvel ezelőtt a repüléssel kapcsolatos fő szempont a biztonság volt, addig mára - a maximális biztonság megteremtése mellett –a környezetvédelem is nagyon fontos cél.

2019 júliusában a KLM nyílt levélben szólt a légiközlekedési iparág összes szereplőjéhez, hogy vegyenek részt a repülés fenntarthatóbb jövőjének elérésében, és csatlakozzanak a Fly Responsibly széndioxid-kompenzációs kezdeményezéshez. A legjobban bevált megoldások a www.klm.com/flyresponsibly és a www.klmtakescare.com oldalakon érhetőek el.

Ennek része, hogy a KLM, a Thalys és az NS Dutch Railways - környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve - csökkenti légi járatainak számát Brüsszel és az amszterdami Schiphol repülőtér között. 2020. március 29-től a Thalys nagysebességű vonat helyettesíti a Brüsszel és az amszterdami Schiphol repülőtér között közlekedő napi öt légi járat egyikét.

A jövőben Thalys nagysebességű vonat helyettesíti a Brüsszel és az amszterdami Schiphol repülőtér között közlekedő napi öt légi járat egyikét

Fotó: Amstersamtips

A KLM további szándéka, hogy még tovább redukálja a repülőjáratok gyakoriságát ezen a szakaszon, amit elsősorban azok az utasok használnak, akik Schipholról repülnek interkontinentális állomásokra.

A vállalat ugyanakkor folytatja flottamegújítási programját, melynek keretében modernebb, nagyobb teljesítőképességű és kevésbé környezetszennyező repülőgépeket szerez be, valamint környezetbarátabb üzemanyagot használ, illetve egy fenntartható üzemanyag-gyárat is nyit Hollandiában. Ami a cateringet illeti, csökkentik a műanyag kellékek használatát, és ezzel a hulladéktermelést, valamint optimalizálják a repülési műveleteket.

A KLM tavaly 34,1 millió utast szállított, 162 desztinációra, összesen 214 géppel. A vállalat 33 000 embert alkalmaz világszerte.