100 ezer liter bort "lőttek ki" a riojai borcsatában

Forrás: MTI

 2015. június 30. 12:49

Több mint 100 ezer liter bort használtak lőszerként az észak-spanyolországi La Rioja borvidék Haro településén megrendezett borcsatában hétfőn.

A június végi rekkenő hőségben mintegy 10 ezren lövöldöztek egymásra vörösborral vízipisztolyból, permetezőtartályból. Locsolták a bort korsóból és még gumicsizmából is. A bor pillanatok alatt átitatta és megszínezte a ruhákat, a csatázók pedig tocsogtak az egyébként világhírű riojai vörösborban. Sokan kifejezetten azért öltöznek fehérbe az alkalomra, hogy a ruhájukat a vörösbor fesse bíborra.

 

A borcsatát Szent Péter ünnepe alkalmából rendezik meg a településen az 1940-es évek óta, az esemény mára jelentős turistalátványossággá vált. A csata előtt misét tartanak, majd megvívják a küzdelmet, utána pedig bőséges lakomával ünnepelnek.

A hagyomány szerint a borcsata a szomszédos Miranda de Ebro településsel való vitából ered, amely arról szólt, hogy a bilibiói sziklák mely település területéhez tartoznak. A borcsatát ezen a vitatott helyszínen rendezik meg.