WTTC: 100 millió munkahelyet nyerhet vissza a turizmus 2021-ben

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. január 20. 09:55

Az Utazási és Turisztikai Világtanács legújabb kutatása reményt ad a koronavírus-járvány alatt a túlélésért küzdő szektornak: legalább 84 millió, de a legjobb esetben akár 111 millió munkahely állhat helyre a turizmusban idén, amint a világ elkezd felépülni a válságból.

A világ vezető turisztikai vállalatait tömörítő Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) erős nyarat prognosztizál a turizmusban. Számos nagy utazási vállalat már most jelentős eredményekről számol be, az utazni vágyó közönség ugyanis elkezdte lefoglalni a nyaralásokat.

Az ágazat újjáéledését a nemzetközi szervezet legfrissebb gazdasági előrejelzése támasztja alá, amely világszerte reményt adhat a vállalkozások és az ágazatban foglalkoztatott emberek milliói számára.

 

A legoptimistább forgatókönyv: március végétől újraindulás

Tavaly a világjárvány a WTTC adatai szerint 174 millió utazási és idegenforgalmi munkahelyet veszélyeztetett világszerte. Legutóbbi elemzésében azonban a szervezet legoptimistább forgatókönyve szerint akár 111 millió munkahelyet is visszanyerhet globálisan – ez azonban továbbra is 17 százalékkal elmarad a 2019-es adatoktól. Ez számszerűsítve 54 millióval kevesebb munkahelyet jelent ebben az évben, mint a koronavírus-járvány előtt.

A legjobb forgatókönyv szerint a turizmus és a vendéglátás március végétől újraindulhat. Ez a felettébb optimista előrejelzés számításba veszi a széles körű oltási programokat, az átfogó tesztelési és nyomonkövetési rendszerek gyors elfogadását, és a magán- és az állami szektor folyamatos, erős nemzetközi koordinációját is.

Amennyiben a legrosszabb forgatókönyv szerint haladna a szektor felépülése, még akkor is 84 millió munkahely állna helyre. Ez 25 százalékkal maradna el a 2019-es szinttől, vagyis 82 millióval kevesebb munkahely lenne elérhető a turisztikai szakemberek számára.

Ez az előrejelzés a nemzetközi utazások fellendülését 2021 második felére várja. A világ népességét fokozatosan oltanák be, ami lelassítaná a világszerte érvényes utazási korlátozások felszámolását, ennek következtében pedig csökkennének az utazási igények és a fogyasztók bizalma is.

turizmus_szobalany_123rf

Az utazás előtt végzett tesztek továbbra is kritikusak lesznek a szektor helyreállításában

Fotó: 123rf.com

Gloria Guevara, a WTTC elnök-vezérigazgatója elmondta: „Erőteljes nyári utazási szezon elé nézünk a kötelező maszkviselés, a globális oltási tervek és az utazás előtt elvégzendő tesztek kombinációjának köszönhetően, amely remélhetőleg ismét elindítja a nemzetközi utazásokat."

Szavai szerint az előrejelzett eredmény egy régóta várt fellendülés kezdete lesz egy olyan ágazat és munkavállalói számára, akik lassan egy éve szenvednek az utazási korlátozások negatív hatásaitól.

A nemzetközi szervezet először tavaly októberben a G20 turisztikai minisztereinek történelmi találkozóján mutatta be az ágazat helyreállását előrejelző, 100 Million Jobs Recovery Plan (100 millió munkahely-helyreállítási) tervén  keresztül. Az ülésen először vett részt a WTTC 45 tagjának vezérigazgatója.

 

Oltás, tesztek, biztonsági protokoll

Guevara szerint fontos, hogy ne bízzák el magukat, mivel a helyreállás időszakát és eredményeit nem lehet biztosan megjósolni. Még mindig hosszú út áll a turizmusban dolgozók előtt, és sok harcot kell megvívniuk az előttük álló úton – tette hozzá.

"Az oltások a nagy küldőpiacokon, például az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, segítenek abban, hogy a világjárvány időszaka után ismét egy olyan világban élhessünk, ahol az utazás virágzik" – mondta Guevara.

Hangsúlyozta, hogy „nem támaszkodhatunk egyetlen megoldásra, csak az oltás széleskörű bevezetésére a nemzetközi utazások újraindításához. Az indulás előtt végzett tesztek továbbra is kritikusak lesznek a szektor helyreállításában a biztonsági protokollok tiszteletben tartása mellett. Mindez elengedhetetlen az utazások és ezzel a turizmus, valamint az egész gazdaság területén a lehető legtöbb munkahely helyreállítása érdekében" – fogalmazott.

 

Hozzájárulás a globális GDP-hez: 17-27%-os visszaesés 2019-hez képest

Az új kutatásból az is kiderül, hogy a legjobb esetben az utazás és a turizmus hozzájárulása a globális GDP-hez 17 százalékkal csökkenne a 2019-es adatokhoz képest, 7,4 milliárd dollárra. A WTTC úgy véli, hogy ez elérhető lenne az utazás előtti tesztelés széles körű bevezetésével, a kötelező maszkviseléssel és az oltási programok világszintű összehangolásával.

A pesszimistább prognózis szerint, lassabb fellendülés mellett, az ágazat hozzájárulása a globális GDP-hez közel 6,5 milliárd dollárral, vagyis több mint egynegyedével (27%) csökkenne a 2019-es adatokhoz képest.

A WTTC úgy véli, hogy ezek a legfrissebb előrejelzések a szektorra váró jelentős kihívásokat is mutatják, amelyekre fel kell készülniük a piaci szereplőnek az elkövetkező hónapokban, ahogy az oltási programok széles körű bevezetésének és az enyhülő utazási korlátozásoknak köszönhetően elindul a helyreállás időszaka.