100 osztrák euró 172-t ér Magyarországon

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

 2016. július 04. 15:20

Érdekes elemzések olvashatóak a Magyar Turisztikai Ügynökség ausztriai képviseletének szakmai weboldalán, ahol többek között megtalálható a Bank Austria friss elemzése arról, hogy mennyit ér az osztrákok eurója a népszerű nyaralóhelyeken.

Az 'Urlaubseuro' elnevezésű listát toronymagasan hazánk vezeti, ahol 100 Ausztriában megkeresett euró 172 eurónak felel meg. Szintén kedvező az osztrák turistáknak Horvátország, Szlovénia és Görögország felkeresése, ahol az euró értéke 142, 126 és 121-nek felel meg a bank fogyasztói-kosárszámítása alapján. Az elemzésből megtudható az is, hogy Brexit hatására az Egyesült Királyság, – mint turisztikai desztináció – ár-érték aránya az egy évvel korábbi értékhez képest  13 százalékkal felértékelődött, ahol most 105-öt ér 100 euró. Magyarországon a kitűnő turisztikai szolgáltatások azonban továbbra is jelentős árelőnnyel érhetőek el, amely a turisták körében felértékeli a nyári szabadságolások idején hazánkat.

 

A Bank Austria elemzése mellett több piackutató egybehangzó felmérése alapján az osztrákok utazási hajlandóságát tekintve 2016-ban továbbra is töretlenül optimista a piaci hangulat. Ugyancsak az MTÜ turisztikai oldalán elérhető dokumentumok alapján Ausztria piacvezető utaztatási konszernje, a Verkehrsbüro csoporthoz tartozó Ruefa felmérése szerint 10 osztrákból 9 idén is tervez külföldi utazást, amely során 20 százalékuk a tavalyinál is többet tervez kiadni. Ausztriában az utazás az élet velejárója, ahol a főszabadságról nem mondanak le. A Ruefa felmérése szerint a közeli európai városok meglátogatását a reprezentatív felmérésben résztevők 92 %-a tervezi idén, amely Budapest és más hazai nagyvárosok számára rendkívüli növekedési potenciált jelent. E felmérés szerint egyébként Budapest tavaly került be először a 10 legkedveltebb város közé, amelyet az osztrák turisták felkeresni terveznek.

A megkérdezettek 79%-a Európában tervezi az idei utazásait, a városlátogatás mellett a wellness szolgáltatások igénybevétele is meghatározó utazási motiváció. A szakértői várakozásokat foglalta össze a Faktum című osztrák szakmai magazin szezon előtti körképe, amelyben a megkérdezett vélemény-vezérek egyértelműen a biztonságos úti célok, így a Közép- és Kelet Európai országok turisztikai célként való felértékelődést vetítették előre. „Magyarország továbbra is kedvelt, biztonságosan és könnyen elérhető vendégszerető országként jellemezhető az osztrák turisták többsége számára, így 2016-ban az ausztriai beutazóforgalmunk további növekedésével kalkulálunk" – nyilatkozta a Kovács Balázs, az MTÜ ausztriai képviselője a Faktum Magazinnak.

Az MTÜ ausztriai képviseletének honlapjáról elérhető a hivatkozott elemzések teljes változata: http://at.gotohungary.com/dokumentumok (Piackutatás).