1000 km/órás sebességgel száguldana Kanadában a vákuumvonat

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 13. 09:40

A szédítő sebességgel közlekedő vonat ötletét múlt hónapban mutatta be a kanadai TransPod startup cég. Ha az új konstrukció beválik, a lebegő repülőgép-vonat hibrid a vákuumtechnológiával kevesebb mint egy óra alatt juttatná el utasait egészen távoli városokba is.

A védett csövekben közlekedő vákuumvonat ötletének hallatán természetesen egy sor kérdés is felmerülhet bennünk, kezdve azzal, hogyan is működik az új technológia és vajon megvalósítható-e? És mennyibe kerülnének a jegyek a FluxJetnek elkeresztelt ultragyors szállítóeszközre?

A konstrukció a fizika egy új ágának eredményeit hasznosítja, amelyet a vállalat fejlesztett ki és hasonlít Elon Musk híres "hyperloop" ötletéhez, ahol jelentősen csökkentik a légnyomást (1 millibarra) a csövekben a földfelszíni nyomáshoz képest, de nem hoznak létre vákuumot. A nagy sebességgel közlekedő járművek alatt egy légpárna keletkezik, ami stabilizálja azok futását.

transpod

A fejlesztő cég ígérete szerint a FluxJet-re a jegyek kevesebbe kerülnek majd, mint egy repülőjegy

Fotó: Transpod

A FluxJet esetében a kapszulák lebegnek, mágnesek és egyfajta elektromos motoráram tartja őket a levegőben. Az aerodinamikai ellenállás hiánya miatt – elméletileg – rendkívül hirtelen tudnak gyorsulni. Az, hogy valósággá válik-e vagy sem, az új technológia fejlesztésétől függ.

A prezentáló rendezvényen azonban a TransPod bemutatott egy kicsinyített prototípust. Az egytonnás vonat felszállt, utazott és leszállt egy vezetőpályán belül.

 

"A technológia bizonyított, és a befektetők, kormányok és a partnereink bizalmát élvezzük ahhoz, hogy tovább haladjunk előre a közlekedés hatékony újradefiniálásának útján" – mondta Sebastien Gendron, a TransPod vezérigazgatója. A befektetők eddig 550 millió eurót biztosítottak a projekthez.

És hogy mennyibe kerülne a FluxJettel utazni? A TransPod ígérete szerint a jegyek kevesebbe kerülnek majd, mint egy repülőjegy.