Több mint 1,2 millió utas júniusban a budapesti repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2022. július 23. 11:16

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren júniusban 1 208 169-en fordultak meg. Az év hatodik hónapja visszahozta a 2019-es forgalom 82 százalékát – közölte a Budapest Airport.

A repülőtér üzemeltetőjének közlés szerint a a budapesti repülőtéren a dinamikus utasforgalom-növekedés ellenére nem tapasztalható a legtöbb európai légikikötőre jellemző fennakadás, az utasok kezelése gördülékeny és folyamatos. Júniusban a légitársaságok hetente átlagosan 15-20 járatot töröltek, a repülőgépek 68 százaléka időben, vagy legfeljebb 30 perc késéssel indult; az induló járatoknál tapasztalt késések időtartama átlagosan 30 perc volt – sorolták.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről jelenleg 108 város és 119 repülőtér érhető el, 30 légitársaság kínálatában. A legnépszerűbb úti célok között júniusban megjelentek a klasszikus nyaraló úti célok, úgy mint Barcelona, Antalya és Isztambul, de London, Amsterdam, Tel-Aviv, Frankfurt és Párizs továbbra is töretlenül ott van a top 10 célállomás között.

Jelenleg 108 város érhető el, 30 légitársaság kínálatában Ferihegyről

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

A budapesti repülőtér cargo forgalma az április óta csökkenő globális légiáruszállítási volumenek ellenére továbbra is stabil. Júniusban a légiáru mennyisége 14 528 tonna volt, ami ugyan 4,6 százalékkal kevesebb, mint 2021 júniusában, azonban a 2019-es adatokat 34,7 százalékkal meghaladja. Az év első hat hónapjában így már összesen 98 536 tonna légiárut kezelt a repülőtér, és ha a tendencia folytatódik, a Budapest Airport szerint jó esély mutatkozik egy újabb mérföldkő, az évi 200 ezer tonna kezelt árumennyiség elérésére.

A korábbi jelentésekből kiderül, hogy idén hónapról hónapra megközelíti a  repülőtér a járvány előtti utasszámot. Az évet a járvány előtti forgalom csaknem 60 százalékán kezdte, az utasforgalom áprilisban majdnem elérte az egymilliót, májusban pedig már meg is haladta.