13. alkalommal indul Erdélybe zarándokvonat

Forrás: turizmus.com

 2020. február 06. 12:46

A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz utasai 2020. május 29. és június 1. között tizenharmadik alkalommal keresik fel Erdélyt, a csíksomlyói búcsút és a történelmi Magyarország 1000 éves határát.

A 2020-as program újdonsága, hogy a régi magyar határról visszajövet a Csíksomlyó expressz zarándokai a Gyimesekben, Gyimesközéplokon a „Pünkösdi Forgatag” magyar-székely-csángó találkozón vesznek részt.

Tusnádfürdő, idén a Székely gyors végállomása

Fotó: Wikimedia Commons

Idén már 13. alkalommal érkezik Erdélybe a zarándokvonat. A Kárpáteurópa Utazási Iroda 2010 óta már évente két zarándokvonatot küld Csíksomlyóra, akkor csatlakozott a Székely gyors mellé a Csíksomlyó expressz - közölte a szerelvényeket biztosító MÁV.

 

A 2020-as útvonal

A Csíksomlyó expressz Szombathelyről indul május 29-én, 0:10-kor, 8 kocsival, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom és Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra.

Itt összekapcsolják a Székely gyors további 8 kocsijával, majd össznemzeti zarándokvonatként hajnali 5 előtt nem sokkal indul, és halad Szolnok és Püspökladány megállással Erdély felé, így a maximálisan lehetséges 16 kocsis szerelvény fog közlekedni.Ott a nagyváradi és kolozsvári ünnepséget követően, Kalotaszegen át érkezik Székelyföldre, ahol a Csíksomlyó expressz Madéfalváig közlekedik, kiszolgálva az alcsíki falvakat, míg a Székely gyors továbbközlekedik Tusnádfürdőig, ahol útközben a felcsíki falvakban megszálló utasokat szállítja.

A szerelvényt egész útján a Szent István grafikával díszített modern, 480 sorozatú Bombardier Traxx mozdony vontatja majd.

Június 1-én hajnalban a Székely gyors Sepsibükszádról indul vissza, amire útközben felszállnak az alcsíki falvakban elszállásolt utasok, majd Madéfalván egyesül a Csíksomlyó expressz vonattal.

Az egyesített szerelvény a reggeli órákban elindul Magyarország irányába a budapesti Keleti pályaudvarra, ahol a Székely gyors kocsikat leakasztják, a 8 kocsiból álló Csíksomlyó expressz pedig tovább indul Tatabánya, Komárom, Győr és Sopron megállásokkal Szombathelyre. Várható érkezése június 2-án, hajnali 4 óra.

Kerékgyártó József, a MÁV-Start vezérigazgatója a sajtótájékoztatón

Fotó: MÁV-Start

Kerékgyártó József, a MÁV-Start vezérigazgatója fontosnak nevezte, hogy a cég részt vehet a hazai és a határon túli magyarság összekötésének missziójában a nemzetközi szolgáltatások fejlesztésével.

A MÁV-Start 2019-ben 61 különvonatot közlekedtetett. 2020-ban is jelentős érdeklődés mutatkozik a csoportos utazások iránt. A belföldi forgalomban az Erzsébet-táborok és az Eucharisztikus Kongresszus idején számít jelentős csoportos utazási igényre a vasúttársaság.