13+1 föld alatti tipp Miskolcon augusztus első hétvégéjére

Forrás: turizmus.com

 2015. július 30. 20:00

Mivel augusztus első hétvégéjére újra 30 fokos hőmérsékletet ígérnek, a miskolci TDM csokorba gyűjtötte Miskolc „hűsítő" helyeit, ahol garantáltan érdekes és izgalmas programok várnak a látogatókra. A legtöbb helyszínen a Miskolc Pass kártyával ingyenes vagy kedvezményes belépésre is van lehetőség.

A miskolctapolcai Barlangfürdő is csatlakozott a Strandok éjszakája elnevezésű országos programhoz. A természetes sziklaüregekben pénteken 20 órától éjszakai fürdőzésre, ingyenes szaunaszeánszokra és habpartyra is lehet készülni.

Lillafüred látogatható barlangjai is felejthetetlen élményt kínálnak. A Szent István-barlang legnagyobb cseppkőképződményének, a Megfagyott vízesésnek már csak az említése is hűsítő hatással bír. A hétszintes függőkert aljában található Anna-barlangban a forrásmészkővel bevont mohafüggönyök, fenyőlombok, gyökerek szövedéke nyújt csodálatos látványt. A Szinva-patak völgye felé magasodó gerincen található, szabadon látogatható Szeleta-barlang bejáratától csodálatos panoráma tárul elénk.

 

Miskolc híres a borkultúrájáról is. Az avasi pincesoron július 31-én este Sándor Zsolt pincéjében a 2013-as Legény borát is meg lehet kóstolni, amely az ország első Michelin-csillagos éttermében nemrég került a borlapra. Szintén az avasi pincesoron található az Aranykorona Hotel és "Sétáló Pince", ahol a 2000 m2-es, négyszintes látványpincében szinte minden borral, borászattal, szőlészettel kapcsolatos eszköz megtalálható és megtekinthető. A pincerendszerben - előzetes bejelentkezés után - egy szórakoztató lézerharccal is izgalmassá tehetik a mélyben való tartózkodást. Az Avas oldalában, a Creppy PalacsintaHáz Étterem és Borklub Pince kínálatában ötcsillagos ételvarázslatok szerepelnek, melynél minden fogásnak van valami köze a palacsintához.

A görömbölyi városrészben is található pincesor, amely különleges faragású pincéket rejt magában. Ezek közül is kiemelkedik a Grál Pince, ahol a tulajdonos pinceszobrász maga alakította ki a zegzugos termeket, valamint az ősmagyar motívumvilággal gazdagon díszített Hetedhét pince, ahol díjnyertes borokból fogyaszthatnak a pincelátogatás során. A hűsölés érdekében mindkét pincében előzetes bejelentkezés szükséges!

A Herman Ottó Múzeum központi épületében, a föld alatt található a Pannon-tenger Múzeum. Az egyedülálló természetrajzi gyűjtemény mellett július 31-én utoljára tekinthető meg „Az én nagy kékségem" című időszakos kiállítás Dombóvári Tibor búvárfotós képeiből, amelyek a trópusi tengerek korallszirtjeinek varázslatos világába kalauzolják el a látogatókat.

Aki kedveli a ma oly divatos szabadulószobákat, keresse fel a Kalandbarlangot, ahol garantált az csapat- vagy család-összekovácsoló élmény. A belvárosi pince hűvösében egy órányi ideje van a 2-10 főből álló csapatnak megoldani a logikát, ügyességet, kreativitást igénylő feladatokat.

Miskolc közelében a Bükk lábainál fekszik a festői Harsány község. A 250 m hosszú, 4 ágú sópincébe a gyógyhatás az erdélyi parajdi sóbányából érkezett. A sópince egyik ágában Szent II. János Pál pápáról elnevezett, Piétával ékesített kápolnát alakítottak ki, de van itt relaxációs pinceág és földalatti játszótér is.

Vasárnap érdemes felkapaszkodni Miskolctapolca egyik hangulatos domboldalába, és aztán bemerészkedni a sziklakápolna hűvösébe, mert csak a hét utolsó napján van lehetőség megtekinteni a különleges helyet, vagy részt venni a 10 órakor kezdődő szentmisén. A sziklába vájt barlangot 1935-ben szentelték fel kápolnává.

Ráadás programként augusztus 1-jén az Alkimisták, mágusok, boszorkányok éjszakáján a középkor misztikus világával ismerkedhetnek meg a gyönyörűen újjávarázsolt Diósgyőri várban. A programhoz előzetes bejelentkezés és saját elemlámpa is szükségeltetik.

Miskolc föld alá rejtett értékei nem csak ezen a hétvégén várják a látogatókat, más időszakban is érdemes felénk venni az irányt, hiszen nálunk nemcsak a felszín gyönyörű!