Évi hárommillió utast fogadna a fejlesztések után a debreceni repülőtér

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2024. február 23. 12:23

Első ízben rendezett szakmai bemutatót Debrecenben a TUI Magyarország, az eseményen a meghívottak a Debrecen Airport szolgáltatásait és fejlesztési terveit is megismerhették.

A program reptérlátogatással indult, a helyi és környékbeli viszonteladó partnerek a vezetett túra során végiggurultak a futópályán, megtekintették az egykor katonai helikopterbázisként szolgáló objektum egyik régi hangárjában berendezett tűzoltóállomást, átmentek a biztonsági ellenőrzés folyamatán és még az irányítótoronyba is eljutottak.

A meghívottak a repülőtér hiperszuper tűzoltóautóját is megcsodálták

Fotó: Szántó Zoltán

A nap folyamán azt is megtudtuk, hogy 22 éve indult a nemzetközi kereskedelmi forgalom a Debrecen Nemzetközi Repülőtéren, ahol a 2019-es volt a csúcsév. Ekkor 14 menetrend szerinti járat közlekedett számos charter mellett, az évi utasszám meghaladta a 600 ezer főt.

A Covid alatti teljes leállást követően fokozatosan áll vissza a forgalom, az idén év végéig több mint 300 ezer utast prognosztizálnak. Áprilistól hat menetrend szerinti járat közlekedik a repülőtérről, az úti célok: London, Eindhoven, Larnaca, München, Róma és Isztambul, ezek mellett hamarosan újraindulhat a tel-avivi járat is.

A nyári szezonban nyolc charterjárat is közlekedik majd Burgaszba, Korfura, Krétára (Chania és Heraklion), Zakinthoszra, Hurghadára, Antalyára és a tunéziai Monasztirba.

A reptéren külön szinten történik a Schengenen belül és az övezeten kívülre utazók kezelése.

A repülőtéren két külön szinten fogadják a schengeni övezeten belül és az azon kívülre utazókat

Fotó: Szántó Zoltán

Az utasok színvonalasabb kiszolgálása érdekében számos beruházásra került sor az elmúlt időszakban: self check-in pultokat és modern biztonsági szkennereket szereztek be, utóbbiak jóvoltából már nem kell kivenni a tokból az ellenőrzéskor a laptopokat. Tervben van nyárra egy gyerek játszósarok kialakítása is.

A repülőtér jelenleg egy 40 méter széles és 2500 méter hosszú futópályával rendelkezik, amely maximum 230 férőhelyes személyszállító gépek fogadására alkalmas. Ottjártunkkor éppen csendes volt a reptér, csupán egy oktatógép rótta megállás nélkül a köröket a légi kikötő felett, ugyanakkor megtudtuk azt is, hogy a zsidó zarándoklatok idején előfordul, hogy egyszerre mind az öt állóhelyük foglalt. A reptéren található még egy futópálya, azt azonban kénytelen elbontani, mivel már nem volt érdemes felújítani.

A reptér komplex fejlesztésének tervei elkészültek, a Debrecen 2030 program keretében új futópálya, utasterminál és general aviation épület is épülne, illetve a leszállító rendszert is fejlesztenék. A távlati cél, hogy évi 2-3 millió utas vegye igénybe a repülőteret.

A beruházások finanszírozásában jelentős szerepet játszana a magyar állam, amely 2022-ben szerzett 51 százalékos tulajdonrészt a Debrecen International Airport Kft.-ben. A másik két tulajdonos a Xanga cégcsoporthoz tartozó Airport Debrecen Holding Vagyonkezelő Zrt., amely 23,98%-os, illetve az önkormányzati tulajdonú Debreceni Vagyonkezelő Zrt., amely 25,02 százalékos résztulajdonnnal rendelkezik.

Király Tamás, a Debrecen Airport ügyvezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy 2,5 millió ember él a repülőtér vonzáskörzetében, és a Financial Times szerint Debrecen az egyik leggyorsabban fejlődő város jelenleg Európában. Mint mondta, több mint 10 milliárd euró tőke érkezik Debrecenbe a közeljövőben, a vásárlóerő növekedésével párhuzamosan a repteret is fejleszteni akarják. Az új légitársaságok idecsábítására ösztönző programot dolgoztak ki.

A repteret már jelenleg is számos külföldi utas veszi igénybe: a top5 nemzetiség az utasok körében: magyar, román, izraeli, ukrán és brit.

Az est folyamán bemutatkozott a Debrecen Airport kizárólagos partnere, a Pannon Transzfer is, amely a reptér transzferek mellett változatos személyszállítási szolgáltatások nyújt, egyebek között luxuskategóriás autókkal.