20 százalékkal drágulnak a jegyek a román vasúton

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. április 17. 11:03

A bukaresti közlekedési minisztérium előkészítette a rendeletet, amelynek értelmében július 1-jétől a belföldi személyszállítás díja átlag 20 százalékkal drágul. Ám kényelmesebb, tisztább, gyorsabb, pontosabb vonatokat nem ígérnek.

Az indoklás szerint nagyon megnyílt az olló a CFR Călători – a román állami vasút személyszállítási vállalata – jegyárbevétele és az állami támogatás között, miután a fenntartási, üzemeltetési költségek jelentősen megugrottak. Drágultak az alkatrészek, a javítási, karbantartási költségek, és nem utolsósorban az üzemanyag és a villamos energia ára, de fő érvként hozta fel a közlekedési minisztérium, hogy a vasút 2013 óta nem emelt árat.

A vállalatot külön sújtotta, hogy 2021-től a dízelolaj jövedéki adója két százalékkal nőtt, és a kormány nem tett számukra sem kivételt. A kenőolajok az elmúlt időszakban 44 százalékkal drágultak, az alkatrészek pedig 2013 óta 127 százalékkal, 2021-ben pedig az infláció az országban hivatalosan 7,5 százalék volt.A vasúti személyszállítás legsúlyosabb problémája azonban az elavult mozdony- és kocsipark. A villanymozdonyokat még a '70-es és '80-as években gyártották, azóta csak felújításokon estek át, ám a CFR a rendszerváltás óta eltelt több mint három évtized alatt egyetlen új mozdonyt sem vásárolt. Igaz, a teherszállítási vállalat (CFR Marfă) számára sem.

Még mindig az 1937-től gyártott Malaxa motorvonat közlekedik Arad és Kürtös között a felújított, villamosított vonalon

Fotó: Irházi János

Ugyanakkor a Magyarországon közlekedő Stadler Flirt szerelvényekhez hasonlóakat sem állítottak vágányra, holott óriási szükség lenne rájuk elsősorban a már felújított vonalszakaszokon. Pedig már öt éve szó van ilyenek beszerzéséről – nem Stadler –, ám azóta egyetlen érvényes közbeszerzési pályázat sem futott le a fellebbezések, pereskedések miatt. A minisztérium csak most márciusban írt alá szerződést az Alstom céggel 20 szerelvény vásárlására.

A lepukkant kocsipark is emeli a fenntartási költségeket és a CFR veszteségeit, miközben két vagongyár is működik az országban. A spórolás jegyében Sorin Grindeanu közlekedési miniszter a közelmúltban bejelentette, hogy tervezik a romos állomásépületek átadását a helyi önkormányzatoknak, hogy majd ők fizessék a felújítást.