200-zal száguld márciustól a gyorsvonat Belgrád és Újvidék között

Forrás: turizmus.com

 2021. január 01. 10:47

A próbaüzem végével, márciustól használhatják az utasok a Belgrád és Újvidék közötti gyorsvasutat.

A Belgrád és Újvidék közötti vasútvonal része a Píreusz és Budapest között épülő korridornak. Többéves munka után az első szakasz, amelyet átadnak a forgalomnak, a Belgrád és Újvidék közötti 100 kilométeres pálya, amelyet márciustól vehetnek igénybe az utazók – jelentette be Tomislav Momirovic szerb közlekedési miniszter.

A Stadler által gyártott, vadonatúj, emeletes KISS szerelvények járnak majd a Belgrád és Újvidék közötti szakaszon

Fotó: Stadler

A januári tesztüzem befejezése után az útvonalon 200 kilométer per órás sebességgel fognak száguldani a vonatok. Ilyen kényelmes és gyors vasúti kapcsolatok csak Svájcban, Német- és Spanyolországban és néhány más országban voltak eddig elérhetők – tette hozzá az illetékes.

Az Újvidék és Belgrád közötti vasúti szakasz átadása után folytatódik a pálya felújítása Budapest felé az Újvidék és Szabadka közötti 110 kilométeres, illetve a Belgrád-Ópazova közötti 34 kilométeres szakaszok (az utóbbinál a két sínpár közül csak az egyikkel készültek el eddig) felújításával. Az Újvidék-Szabadka szakasz átadása 2024-re várható.

Amikor elkészül a szerbiai 184 kilométeres, illetve a 166 kilométeres magyarországi szakasz felújítása, akkor a jelenlegi nyolcórás menetidő a két főváros között három órásra rövidülhet.