2015-ben várhatóan tovább erősödik a németek utazási kedve

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. február 05. 15:52

A tavalyi év után, idén január 25-én ismét kiemelkedő eredménnyel zárult a CMT, a világszerte legtöbb látogatót számláló turisztikai közönségvásár, ahova 9 nap alatt 241 ezren látogattak el.

A Magyar Turizmus Zrt. az idei vásáron 11 hazai társkiállítóval közösen mutatta be hazánk turisztikai- és kulturális kínálatát. A magyarországi megjelenés egyik különlegessége a Budapest App volt, mely a nemrégiben elektronikus formában kiadott Budapest-füzet (www.budapest-tourismus.de) okos telefonok számára is hozzáférhető változata. Az újdonságot a vásár első hétvégéjén számos látogató ki is próbálta, a német hírügynökség is beszámolt róla.

 

Az utazási szakma által a turizmus barométereként számon tartott kiállítást pozitív hangulat kísérte. Ennek egyik oka, hogy a turisztikai előrejelzések szerint az utazások szempontjából rekordévnek számító 2013. és 2014. után 2015-ben még tovább erősödik a németek utazási kedve. A másik, hogy a CMT jelentősége Németországon belül, de nemzetközileg is évről-évre növekszik.

Idén már 15 külföldi országból érkeztek látogatók Stuttgartba - a 100 kilométernél távolabbról érkezők száma évről-évre nő, 2015-ben már több mint 50 ezren érkeztek 100 km-nél nagyobb távolságból. A látogatók 70%-a utazási ajánlatokat keresett, 48%-ukat pedig elsősorban a Caravaning rész vonzott, ahol ebben az évben több mint 850 modellt, köztük számos világújdonságot lehetett közelről megtekinteni.

A nyaralási kedv a látogatók körében kimagasló: 87% évente kétszer is részt vesz 5 napnál hosszabb utazáson, az utazások 70%-a pedig európai országokba irányul. Sokan elsősorban a szakkiállítások iránt érdeklődnek. A vásár első hétvégéjén a „Kerékpár, túrázás és élményturizmus" szakvásárt, a második hétvégén pedig a „Golf, wellness és hajós utak" szakkiállítást rendezték meg, melyek egyaránt nagy tömegeket mozgattak meg.

A vásárt a szakma is nagy figyelemben részesítette: 21 országból 1500 média képviselője volt jelen, ami rekordnak számít.