2017: az európai turizmus ragyogó éve

Forrás: eTurbo News

 2018. július 04. 15:04

A European Travel Commission jelentése szerint 2017-ben 671 millió volt a nemzetközi turistaérkezések száma Európában, ami 8 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. Kontinensünk ezzel nyolc egymást követő évben volt a világ vezető desztinációja.

Az ETC jelentése szerint a növekedés a fő forráspiacokon tapasztalható gazdasági növekedésnek és a biztonsági megfontolások enyhülésének köszönhető. Szinte az összes vizsgált országban nőtt a turistaérkezések száma, sőt a desztinációk felénél a bővülés az 50 százalékot is meghaladta – mondta Eduardo Santander, az ETC ügyvezető igazgatója.

Törökországban 28 százalékos volt a növekedés, elsősorban azért, mert visszatértek az orosz vendégek (465,2%). 2012 óta Izland az egyik legnépszerűbb desztináció (+24 százalék), miközben kormánya már az „overtourism” enyhítését célzó intézkedések bevezetését fontolgatja. A mediterrán országok nagyon sok látogatót fogadnak, amikor szezon van, és ez az éves eredményüket is javítja.

Törökország 28 százalékot nőtt, elsősorban az orosz turistáknak köszönhetően

Fotó: pixabay.com

A legtöbbet Montenegró nőtt (19 százalék), utána következik Szerbia (18 százalék), Málta (16 százalék), majd Szlovénia és Ciprus (mindkettő 15 százalékkal). Finnország a kínai és az indiai turistáknak köszönheti a 14 százalékos bővülést. Népszerűek voltak a hagyományos nyári desztinációk, mint Horvátország (14 százalék), Portugália (12 százalék) és Spanyolország (9 százalék) – utóbbinál még a katalán feszültség sem okozott visszaesést.

Ami a küldőpiacokat illeti, a brit turisták száma még a gyenge font ellenére is kétszámjegyű növekedést mutatott. A turistaérkezések jelentős forrása még Franciaország és Németország, amit a javuló gazdasági feltételek tettek lehetővé. Hosszú évek visszaesése után az orosz turisták száma is bővülésnek indult, nem egy célország köszönhet sokat nekik. Az USA-ból érkezőknek az erős dollár és a kedvező árú repülőjegyek miatt volt vonzó Európa, 2017-ben 12 százalékkal nőtt a számuk. A gyarapodó kínai középosztály kereslete is egyre nagyobb: 16 százalékkal nőtt 2016-hoz képest.