2017-ben a Balatonon versenyeznek a finnek

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. november 28. 15:01

1956 óta minden évben rendeznek Finn Gold Cupot, ami ennek a hajóosztálynak a legnagyobb bajnoksága és legrangosabb eseménye a nyári olimpiákon kívül. Általában tengeren, nem ritkán óceánon rendezik, és mindig más város klubja nyeri el a rendezés jogát.

A 2017-es évben ez a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet lesz.

 

Ez az év különleges lesz abból a szempontból is, hogy bár nem ez az első tavon rendezett finn világbajnokság - 1983-ban például Milwaukee és a Nagy Tavak volt a bajnokság helyszíne - mindenképpen kuriózum lesz a Riói Olimpia és az idei Új-Zélandi kupa után. Éppen ezért sorsszerű szerencsének is tűnik a magyar győzelem;  a Gold Cup rendezési jogát ugyanis a kanadai Halifax és Marseille elől sikerült elhalászni. Az új-zélandi Aucklandban tartott szavazáson így 14-8 arányban a magyar helyszín győzött az esélyesebbnek tűnő városok előtt.

A számunkra kedvező döntésben az is szerepet játszott, hogy az Olimpiát követően a Finn-Dinghi Szövetség az új helyszínek és egyre szélesebb versenyzői bázis kialakítására szeretné fektetni a hangsúlyt. Ebbe a koncepcióba pedig jól illett a közép-európai helyszín, ami könnyen és relatív olcsón elérhető. Bár többen ódzkodtak a gyenge széltől, de a Spartacus széles szavazóbázisa megingathatatlan volt, bíznak a Balatonban - emlékszik vissza a balatoni vitorlás egylet képviselője,  Gereben Márton, aki Új-Zélandon prezentálta a Spartacus pályázatát.

A Finn Gold Cup 2017 megvalósítását a Magyar Turizmus Zrt. sportnagyköveti programja támogatja, ahogy a másik vitorlás versenyt, a Dragon EB-t is, melyről itt olvashatnak bővebben.