Egyre lassabban nő a légi forgalom

Forrás: AIRportal.hu

 2019. január 02. 17:19

Az ENSZ repülési szervezetének előzetes adatai alapján 2018-ban 4,3 milliárd utast szállítottak a világ légitársaságai menetrend szerinti járatokon, 6,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) adatsora szerint 38 millió járat indult el világszerte az elmúlt évben, az értékesített utaskilométerben számolt teljesítmény 6,7 százalékkal 8700 milliárdra növekedett. A bővülési ütem jelentősen elmarad az egy évvel korábbitól, 2017-ben  7,9 százalékkal volt több utas, mint 2016-ban.

Ennek oka az ICAO elemzése szerint az, hogy a magasabb kerozinárak miatt csökkent az alacsony jegyárak által stimulált plusz kereslet. Ezt a negatív hatást azonban ellensúlyozta a globális kereskedelmi környezet jó állapota, hiszen a világ GDP-je 3,1 százalékkal emelkedett. Fontos azonban hozzátenni, hogy a Világbank a következő két évre ennél alacsonyabb bővülési ütemmel számol.

A járatok töltöttsége rekordszintet ért el 2018-ban

Fotó: unsplash.com

A világ 1,4 milliárd nemzetközi utasainak felét tavaly légi úton szállították, a globális kereskedelemben a légiközlekedésnek 35 százalékos aránya van – emelte ki az ICAO. Értékesített utaskilométerben számolva a nemzetközi utasforgalom 6,4 százalékkal erősödött, szemben az egy évvel korábbi 8,4 százalékkal. Észak-Amerikát leszámítva világ minden régiójában alacsonyabb bővülési ütemet mértek a tavalyinál.

Az ICAO elemzése szerint a fapados légitársaságok 1,3 milliárd utast, a teljes utasforgalom 31 százalékát fuvarozták. A legnagyobb piaci részesedésük Európában van, ahol az utasok 36 százaléka választja ezt az utazási formát.