Ősszel forgalomba állnak a MÁV új generációs IC+ kocsijai

Forrás: turizmus.com

 2019. július 30. 15:07

Új generációs InterCity-flotta kiépítésén dolgozik a MÁV-START. Az első húsz darab saját forrásból gyártott, nemzetközi forgalomra alkalmas, új generációs InterCity-kocsi most készült el a szolnoki Vasúti Járműjavítási Telephelyen.

Augusztusban elkezdődhet további 70 darab, belföldi forgalomra tervezett IC+ összeszerelése, amihez a saját forrás mellett kormányzati költségtérítést is kap a vasúttársaság.

„A MÁV-START hosszú távon szeretné folytatni a sorozatgyártást, mivel legalább 300 új IC+ kocsira van szükségünk a személyszállítási piac 2023-ban várható megnyitásáig” – mondta Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A kocsik egy része családbarát és akadálymentesített lesz

Fotó: MÁV

A nemzetközi forgalomra szánt, légkondicionált kocsik közül 10 másodosztályú, 200 km/órás sebességre képes; 10 pedig akadálymentesített, többcélú teres, szintén 200 km/órás sebességre alkalmas.Ezekben a kocsikban a laptopok, mobileszközök működéséhez szükséges energiát elektromos és USB-s csatlakozók biztosítják, a kikapcsolódást vagy a munkavégzést vezeték nélküli internet segíti. A GPS-vezérelt, fedélzeti audiovizuális utastájékoztató rendszer pontos tájékoztatást ad a vonat helyzetéről, a biztonságról pedig belső videófelügyeleti rendszer gondoskodik.

Nyolc kerékpár szállítására kialakított tér lesz az új kocsikban

Fotó: MÁV

A belföldi kocsik felszereltsége hasonlít a nemzetközi kocsikéhoz.

A 70 darabos, belföldi forgalmú flotta 35 többcélú és 35 első és prémium osztályú járműből áll. A kocsik közül az első többcélú jármű tervezetten 2019 őszén, az első osztályú jármű 2020 nyarán, az utolsó jármű pedig 2021 tavaszán állhat forgalomba.

Az új IC+ kocsikkal a Keszthelyre közlekedő Balaton expresszvonatokon, a Záhonyból és Miskolcról a Balatonra, valamint a Budapestről Miskolcra, Békéscsabára Nyíregyházára tartó IC-szerelvényeken találkozhatnak az utasok.