2020-ban elkezdődhet a tram-train próbaüzeme

Forrás: Magyar Építők

 2018. november 13. 15:39

A Szegedet Hódmezővásárhellyel összekötő, csúcsidőben tíz percenként közlekedő járatot elvileg már a 2021-es tanévkezdéskor használatba vehetik az utasok.

Az összesen mintegy 77 milliárd forintos projekten idén tavasszal rajtoltak el a munkálatok a Swietelsky Vasúttechnika Kft. kivitelezésében: a vállalat Szeged, Algyő és Hódmezővásárhely között korszerűsíti a pályát, illetve második vágányokat épít a meglevőek mellé. A Szegeden és Hódmezővásárhelyen belüli szakaszokat a Strabag Vasútépítő Kft. és a Belfry PE Kft. építi meg, a közműkiváltásokat pedig a Sade-Magyarország Kft. végzi el. A beruházásért felelős kormánybiztos, Lázár János elmondta, hogy a beruházás mintaprogram, a megoldást – ha beválik –alkalmazhatják a budapesti elővárosi közlekedésben, illetve más nagyvárosok esetében is.

A tram-train 2018 októberében

Fotó: MTI

Előrelépések történtek a Szegedet a vajdasági Szabadkával összekötő vasútvonal modernizálási projektjében is. A fejlesztés befejeztével óránként 120-160 kilométeres sebességre, és később akár villamosközlekedés lebonyolítására is alkalmas lesz a pálya. Így a két magyar város között a közlekedési idő az eddigi 2 óráról fél órára rövidülhet majd – mondta el Lázár János.

A teljes projektsorozat várhatóan Baját is érinti, a költségek pedig körülbelül 150 milliárd forintra rúghatnak majd, melyet uniós, szerb és magyar költségvetési forrásokból terveznek fedezni.