2020-ban is folytatódott a MÁV állomásmegújító programja

Forrás: turizmus.com

 2021. január 06. 09:48

A vasúttársaság kiemelt feladatként kezeli a személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését, amelynek fontos eleme az állomási környezet szépítése, kulturáltabb utasforgalmi terek kialakítása.

Ennek érdekében 2019-ben elindult a legforgalmasabb állomásokat érintő „50 megújuló állomás” karbantartási program, ami 2020 rendhagyó körülményei ellenére sem állt le. Több állomás és megállóhely újult meg tavaly, valamint több helyszínen épültek ki P+R és B+R parkolók – olvasható a MÁV közleményében.

Mint írják, a programnak köszönhetően Monor és Pilis állomásokon is fejlesztették a vizuális utastájékoztatási rendszert. Zuglóban elvégezték a perontetők karbantartási munkálatait. A perontető alatti peronrész teljes hosszában új díszburkolatot kapott. A tisztítás, korrózióvédelem és festés mellett megszépült a felvételi épület homlokzata. A tájékoztató táblákat lecserélték, továbbá új padokat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki.

Kőbánya-Kispesten tavaly ősszel fejeződtek be a munkálatok. Teljesen felújították a felvételi épületben található várótermet, a régi WC helyén új akadálymentes, valamint női és férfimosdókat alakítottak ki. Az állomás több peronja új aszfaltréteget és aknafedeleket kapott, és új peronbútorokat helyeztek ki. Négy rossz műszaki állapotú beton lépcsőkart is kicseréltek. A váróterem, a peronok, a felüljáró és a pénztárak videó megfigyelő- és riasztórendszerét is kiépítették.

Alsógöd

Fotó: MÁV

Nagymaros-Visegrádon a nyári utasváró teljeskörűen megújult, új padokat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki a várókban, illetve a peronokon, valamint elvégezték a korlátok cseréjét is. A kerékpárok elhelyezésére fedett B+R tároló létesült.

Alsógöd megállóhely épületének felújítása során új, akadálymentes mosdóval ellátott vizesblokkot alakítottak ki. Az épület homlokzata megújult, a nyílászárókat kicserélték, a peronokon az aszfaltburkolat javítása mellett új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki, és új, fedett kerékpártárolókat építettek.

Sződ-Sződliget megállóhelyen felújították a felvételi épületet, a homlokzat és az utasváró is megújult, a peronokon az aszfaltburkolat javítása mellett új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki, a gyalogos aluljáró felújításának részeként a lépcsőket is javították, megújult a világítási rendszer. Ide is építettek fedett kerékpártárolót.

A Balatonnál megújult Zánkafürdő állomása is.

Szerencs

Fotó: MÁV

Decemberben fejeződött be Szerencs állomáson a felvételi épület karbantartása: a települési képhez illeszkedően megújult a külső homlokzat, megszépült az épület, ezeken felül a peront is felújították.

Tavaly Sződ-Sződligeten 20 Nagymaros-Visegrádon 10, Alsógödön 30, Dunakeszi-Gyártelepen 20 fedett kerékpártárolót alakítottak ki, továbbá Dunakeszi-Gyártelepen a helyi önkormányzat és a MÁV együttműködésében létrejött egy 30 férőhelyes P+R parkoló is.

Jelenleg is több állomáson és megállóhelyen – Törökbálint, Albertirsa, Kőbánya alsó, Keleti és Déli pályaduvar – zajlanak karbantartási munkálatok, illetve P+R és B+R parkolók építése is folyamatban van Agárdon, Gárdonyban, Velencén, Kápolnásnyéken, Ceglédbercelen, Vecsésen, Gyömrőn és Pestszentlőrincen.

Albertirsa

Fotó: MÁV

A fentieken túl, az egységes arculat részeként, több állomáson és megállóhelyen új típusú utasbeállókat telepít a vasúttársaság 2021-ben. Először Erdőkertesen épül ki, itt már átadták a munkaterületet. Előreláthatóan idén az első negyedévben Felsőpakony, Tóvároskert, Vecsés-Kertekalja és Alsógalla, a második negyedévben Gyál, Vicziántelep, Bicske alsó, Felsőgöd, Sülysáp és Törökbálint kaphat új típusú utasbeállót. Mezőkövesd felsőn, Szentmártonkátán, Szőlősnyaralón és Vác-Alsóvároson ősszel várható az átadás, év végére pedig Rákospalota-Kertváros, Tápiószecső és Dunakeszi új utasbeállója is elkészülhet.

A 2023-ig tartó „50 megújuló állomás” program keretében tervezetten több milliárd forintnyi saját forrásból valósulhatnak meg a beruházások.