2021-ben 2,6 százalékkal nőtt a biciklisek száma Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2022. január 18. 17:15

2021-ben sem állt meg a budapesti biciklis forgalom növekedése. Míg a BKK öt, nyilvános adatokat szolgáltató kerékpáros forgalomszámlálója 2020-ban 2.771.710 elhaladást mért, 2021-ben már 2.844.699-en zártak.

A Magyar Kerékpárosklub elemzése szerint bár a 2019-2020 közti 15%-os növekedést nem közelítette meg, mégis tovább nőtt a biciklis forgalom a BKK öt, nyilvános adatot szolgáltató mérőeszköze szerint. Ezek 2021-ben - a meghibásodásokból fakadó több hetes adatvesztések mellett is - mintegy 73.000-es növekedést mutattak, ami 2.63%-os pluszt jelent, és a teljes városra érvényesíthető tendenciát jelez.

A legnépszerűbb mérési pont továbbra is a Bem rakpart, ezen kívül még a Kiskörúton és Hungária körúton is növekedést mértek. Az adatok azt mutatják, hogy továbbra is egyre többen ismerik fel a kerékpározás előnyeit, de növekedés fenntartásához folytatni kell a fejlesztéseket.Összességében megfigyelhető, hogy a legnépszerűbb hónap június volt, amikor az évezred legtöbb kerékpározóját mérték Budapesten. A biciklis forgalom még novemberben és decemberben is nőtt, ami azt mutatja, hogy egyre többen ismerik fel, hogy télen is a legmegbízhatóbb és legszabadabb közlekedési eszköz a kerékpár. Mindez annak ellenére történt, hogy 2021 novemberében és decemberében alacsonyabb átlaghőmérsékletet mértek 2020 azonos időszakánál.

A mért útvonalak közül továbbra is a budai rakpart kerékpárútja a legnépszerűbb, ahol nyáron már egybefüggő kerékpáros dugókat lehetett látni. A Bem rakparton 6%-kal nőtt a mért kerékpáros forgalom, a Múzeum körúton pedig a metrópótlás ellenére – vagy pont azért – újra nőtt a biciklis forgalom, és 2017 után először meghaladta az egyirányban mért félmillió elhaladást.

budapest_bicikli_123rf

A mért útvonalak közül továbbra is a budai rakpart kerékpárútja a legnépszerűbb, ahol nyáron már egybefüggő kerékpáros dugókat lehetett látni

Fotó: 123rf.com

A hétvégi kerékpározók és a futárok kizárólagosságáról szóló tévhiteknek ellent mond, hogy a Hungária körúton is több elhaladást mértek: itt 340.744-ről 341.481-re nőtt a szám.

2020 kiugró 15%-os növekedése a főútvonalakon kialakított, régóta várt kerékpáros hálózat kialakítása, a koronavírus miatti félelem és a lezárások alatt beszűkült szabadidős és nyaralási lehetőségek miatt történhetett, illetve a Csepeli HÉV lezárása is növelte a Weiss Manfréd út kerékpáros forgalmát.

Sokan azt várták, hogy az egynyári növekedés után visszaáll a „régi rend”, de nem ez történt. 2020 és 2021 fordulóján is kitartott a növekedési ütem, majd 2021-ben stabilizálódott, és kicsi tovább is nőtt a biciklis forgalom.

A kisebb növekedés oka a rendkívül hűvös és csapadékos tavasz, a 2020-asnál erősebb nyári elutazások mellett a jelentősebb kerékpárosbarát fejlesztések, a további hálózatosodás leállása lehetett.

2022-ben várhatóan több kerületben (pl. Kőbányán és Pesterzsébeten) indulnak el a VEKOP projekt több utcát érintő fejlesztései, és a Petőfi híd budai hídfőjétől a Fehérvári útig is létesülhet kerékpársáv a felújítás során.