2021-ben családtagokhoz, barátokhoz utaznának a legtöbben

Forrás: turizmus.com

 2021. január 29. 13:45

Az Airbnb friss felmérése szerint a világjárvány miatt a válaszadók többségének a legjobban az utazás hiányzik az életéből. Jelentős részük 2021-ben kész lesz útnak indulni, és a tartalmas, élményekben gazdag utazásokat részesíti majd előnyben.

Mivel a járvány továbbra is korlátokat jelent a tömeges turizmus terén, a pandémia lezárását követően az első utazások során az emberek elsősorban a családjukkal és barátaikkal akarnak találkozni és közös emlékeket szerezni. Az utazás, a családdal és a barátokkal való találkozás pedig az egyik vezető indok a koronavírus elleni vakcina beadatására.

Ha véget ér a járvány, a legtöbben a családtagokat, barátokat igyekeznek majd mielőbb felkeresni

Fotó: 123rf

Az utazás az elszigeteltség ellenszere lehet

Az Airbnb társalapítója és vezérigazgatója, Brian Chesky szerint: „Amint az emberek biztonságban érzik magukat az utazás során, elkezdenek utazni. Azonban másként néz majd ki egy út, mint a járvány előtt. Az utazást az elszigeteltség és az elszakadás ellenszerének tekintik. Az emberek általában nem hiányolják a turisztikai látványosságokat, a zsúfolt reptéri buszokat, valamint a sorokat, illetve a turistákkal teli várókat."

Hozzátette:

"A tömegturizmus valójában csak az elszigeteltség egy másik formája – névtelen vagy, más utazókkal együtt sodródsz, és soha nem tapasztalod meg igazán a helyi közösségek életét és kultúráját. Az emberek most leginkább arra vágynak, amitől megfosztották őket, azaz hogy ismét értékes időt tölthessenek a családjukkal és barátaikkal.”

Az Airbnb azt is megosztotta, hogy milyen utazási trendekre számít 2021-ben. A legtöbb válaszadó arra számít, hogy az idei évben már többet fog tudni utazni. Közel 54 százalékuk már vagy foglalt utazást, vagy úgy gondolja, hogy utazni fog 2021-ben.

Az üzleti utazások piaca nem lesz olyan, mint korábban

Az üzleti utazások az Airbnb felmérése szerint nem térnek vissza a korábbi szintre - legalábbis nem a korábbi formában. A válaszadóknak a legkevésbé az üzleti utazások hiányoztak a járványidőszakban: míg 48 százalék hiányolja a családlátogatás célú utazást, a válaszadók mindössze 6 százaléka utazna ismét üzleti célból.

A megkérdezettek több mint egyharmada (36 százalék) arra számít, hogy a pandémiát követően kevesebbet utazik majd a munka miatt, mint annak kezdete előtt.

Azonban az Airbnb egy másik kutatása arra is rávilágított, hogy mivel 5-ből 2 ember részben vagy teljesen otthonról tud dolgozni, sokan új helyre, akár másik országba költöznek, és így az üzleti utazók nagyrészét ők adják majd, mikor a pandémia után a munkahelyükre kell majd utazniuk.

A kutatás eredményei alapján az emberek inkább közelebbi úti célokat preferálnak és inkább autóval utaznának. A válaszadók 56 százaléka inkább belföldi vagy regionális úti célt választana, 21 százalék mondta azt, hogy inkább távolabbi helyre utazna külföldre.Minden ötödik megkérdezett azt szeretné, ha a választott desztináció autóval elérhető távolságra lenne.

 

Hét közben és hosszú távra

A távmunka és távoktatás sok embernek szabadságot ad, hogy utazzon. Ezért kifejezetten rugalmasak a döntés során, hogy mikor és hova utazzanak. A válaszadók negyede utazna akár hét közben, vagy a szezonon kívül, sokan pedig akár hosszú távra is bérelnének szállást. Minden ötödik válaszadó, vagyis 19 százalék mondta azt, hogy a járvány kezdete óta bérelt már 28 napnál hosszabb időre nyaralót.

Megfizethető megoldást keresnek

A kutatás megmutatta azt is, hogy az emberek leginkább olyan utazást szeretnének, amely megfizethető. Ez az egyik legfontosabb prioritás számukra (54 százalék), nemcsak az első utazásoknál a pandémia után, hanem a jövőben is. Sokan az Airbnb-t választják, hogy pénzt spóroljanak az utazás során.

Ugyan a válaszadóknak kevésbé fontosak az egészségügyi és biztonsági protokollok, de szeretnék védve érezni magukat. Ezért a válaszadók 32 százaléka szeretné, hogy a választott úti célon az emberek túlnyomó többsége be legyen oltva. Közel 30 százalék szeretné, hogy a tesztelés elérhető legyen, 29 százalék pedig elvárja, hogy a sürgősségi ellátás is biztosítva legyen.

A válaszadók több mint felének (56 százalék) a fenntarthatóság is a fő szempontok közé tartozik az utazás során is. Az 50 évnél fiatalabbak sokkal, vagy "valamivel nagyobb valószínűséggel" használna egy online platformot, amely lehetőséget kínál alternatív energia és zöld szálláshely keresésére. Az 50 éven felülieknek azonban csak 28 százaléka válaszolta ezt.