2022-ben majdnem minden harmadik légi utasnak késett a járata Európában

Forrás: turizmus.com

 2023. január 10. 12:42

Európában tavaly az utasszállító járatok jelentős része késésekkel közlekedett, majdnem minden harmadik utasnak pontatlanul indult a gépe – derül ki a légi utasok jogaival foglalkozó, németországi székhelyű vállalat, az AirHelp kutatásából.

A 2022-es évben mintegy 244 millió embert érintettek Európában a járatkésések és -törlések, ami az összesen repülőre szállt 795 millió utasnak a 31 százalékát jelenti – írta meg az anews.

Összehasonlításképpen a koronavírus világjárvány kitörése előtti évben, 2019-ben csak 24 százalék volt a késések által érintett személyek aránya, amikor az utasok száma még jóval magasabb, 1,125 milliárd volt.

"Különösen nyáron látszott meg, hogy a repülőterek és a légitársaságok nem voltak felkészülve megfelelő létszámú munkavállalóval a járvány után az utazások számának növekedésére" - mondta Tomasz Pawliszyn, az Airhelp vezetője.

A kutatás szerint a nyaralni utazóknak mintegy 40 százalékát érintették késések 2022-ben az európai repülőtereken. A késések okai közé tartoznak a sztrájkok, illetve a kedvezőtlen időjárás. A legtöbb késés Hollandiában fordult elő, ahol a járatok 37 %-a volt érintett, ezt követte Nagy-Britannia és Németország 36 százalékkal.

A frankfurti repülőtéren az utasok 43 százalékának késett tavaly a járata

Fotó: 123rf.com

 

Pawliszyn szerint 2023-ban sem várható javulás, mivel a szakképzett munkaerő hiánya továbbra is komoly gondot okoz, és sztrájkok is nehezítik az európai légi közlekedés helyreállását.

Az AirHelp azokat a járatokat minősítette pontatlannak, amelyek több mint 15 perc késéssel indultak el, és törölt járatnak azt, amelyet a tervezett indulás előtt maximum egy héttel töröltek.

Nyitókép: 123rf.com