2023-tól az uniós turistáknak is beutazási engedélyt kell igényelniük az Egyesült Királyságba

Forrás: turizmus.com

 2022. július 25. 11:22

Priti Patel belügyminiszter ugyanakkor azt is bejelentette, hogy az Egyesült Királyság 2024-től "érintésmentes" határátlépést vezet be a brit repülőtereken. A rendszer célja, hogy csökkentse a sorban állást a határon, és segítsen felgyorsítani az Egyesült Királyságba történő törvényes beutazást.

A beutazási engedély lehetővé teszi majd egyes utasok számára, hogy elektronikus útlevélkapu használata vagy a hatóságokkal ellenőrzése nélkül lépjenek be az országba. Ehelyett egy fényképet kell majd feltölteniük magukról és benyújtaniuk az utazási igényt a Belügyminisztériumnak, mielőtt elindulnának - írja az Euronews.
A rendszer célja, hogy csökkentse a sorban állást a határon, és "segítsen felgyorsítani az Egyesült Királyságba történő törvényes beutazást."

A kormány szerint az utazók "előszűrésen" esnek majd át, ami lehetővé teszi, hogy "a határon a legmodernebb technológia segítségével azonosítani lehessen őket."A brit és ír útlevéllel rendelkezőknek nem kell majd semmit tenniük, de mindenki másnak vagy vízumot vagy az említett "elektronikus utazási engedélyt" (ETA) kell majd igényelnie beutazás előtt.Minden olyan látogatónak, akinek jelenleg nincs szüksége vízumra az Egyesült Királyságba való beutazáshoz - beleértve az EU-ból érkezőket is - a jövőben ETA-t kell majd igényelnie, ami körülbelül 18 fontba (21 euróba) kerülhet. A belügyminisztérium tervét részletező dokumentum szerint a látogatóknak meg kell majd adniuk életrajzi, biometrikus és elérhetőségi adataikat, valamint válaszolniuk kell egy rövid "alkalmassági kérdéssorozatra."

uk_repter_123rf

Az ETA leginkább az amerikai elektronikus utazási engedélyezési rendszerhez (ESTA) hasonlítható

Fotó: dmbaker/123rf.com

A rendszer nem vízum, inkább az amerikai elektronikus utazási engedélyezési rendszerhez (ESTA) hasonlítható, amelyet a 9/11-es terrortámadások után vezettek be az USA-ban.

A rendszert a tervek szerint 2023 márciusától tesztelik a Kuvaitból, Katarból, az Egyesült Arab Emírségekből, Szaúd-Arábiából, Ománból és Bahreinből érkező látogatókkal. Ezután a rendszert a világ többi részéről érkezők számára is bevezetik, még a jövő év vége előtt.