2024-ben indulhat és nyereséges lesz a Gellért-hegyi sikló

Forrás: MTI

 2020. július 31. 18:46

A Gellért-hegyi sikló kiváltaná a Citadella turistabusz-forgalmát. A másfél milliárd forintos beruházás 2024-ben fejeződhet be és évi egymilliárdos bevételt termelhetne – hangzott el a témáról rendezett sajtóbeszélgetésen.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes elmondta: az új fővárosi vezetőségnek fontos a zöldterületek, a közparkok fejlesztése. A jelenlegi költségvetési helyzetben azonban nem várhatók egyszerre nagyarányú változások, ezért fontos, hogy készüljenek stratégiai tervek a város folyamatos és összehangolt megújulására. Ennek részeként készül a Gellért-hegy megújításának stratégiai terve, amelyet várhatóan a novemberi közgyűlésen fogadnak el.A tervezéskor az ott élőket is megkérdezték, és a felmérésből az derült ki, hogy elégedetlenek a terület, a felszerelések, az utak állapotával, valamint elviselhetetlen a buszforgalom a Gellért-hegyen. A Citadellához csúcsidőszakban óránként sok száz turista látogat el, általában busszal, ezt a terhelést váltaná ki a sikló.

A sikló nyereségesen üzemeltethető, a haszonból természetvédelmi programokat lehet finanszírozni – tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

A gellérthegyi közpark felmérése során számos problémát azonosítottak a bezárt illemhelyektől a leromlott állapotú sétautakon át a hiányzó / nem megfelelő gyalogos kapcsolatokig

Fotó: Főváros

Kiváltaná a turistabuszokat


Bardóczi Sándor főtájépítész tájékoztatása szerint a sikló a Dunától nem messze, a Hegyalja útnál, a Gellért-hegy lábától indulna. Gyalogos alagúton lehetne megközelíteni és az első mintegy száz méteren maga a jármű is a föld alatt haladna, majd valahol az Orom utca, Bérc utca vonalában érne ki a földfelszínre. A jármű óránként mintegy 900 embert szállítana, ekkora kapacitásra van szükség a turistabuszok kiváltásához. A jármű egy vonalon közlekedne, ami félúton két nyomtávúvá válna, hogy a szembejövő járművek kikerülhessék egymást.

Óránként akár 900 embert is fel tud majd juttatni a sikló a Gellért-hegyre

Fotó: 123rf.com

A beruházás költsége mintegy 1,5 milliárd forint, de az éves bevétel elérheti az egymilliárd forintot. Közberuházás és közüzemeltetés lesz – jelezte a főépítész, hozzátéve, a budavári sikló is nyereséges.

Hozzávetőleg két év múlva indulhat az építkezés, amely mintegy két évig tarthat, vagyis optimális körülmények között 2024-ben indulhat el a Gellért-hegyi sikló – mondta Bardóczi Sándor.

 

Évente 1000 köbméter szemét a Gellért-hegyen

A főtájépítész beszélt arról is, hogy a Gellért-hegy közpark és természetvédelmi terület egyszerre. Évi csaknem ezer köbméter szemetet kell eltávolítani a területről, amelynek a hatvan százalékát a hegy keleti, sziklás oldalán dobálják el, és csak alpinista technikával lehet begyűjteni. Csak a sziklákra festett graffitik eltávolítása évente milliós nagyságrendű kiadást jelent – közölte.

A természetes élőhelyek rehabilitációját támogató uniós pályázatokon ugyanakkor milliárdos nagyságrendű támogatás nyílhat meg, amely a Gellért-hegyen is felhasználható. Az uniós források megszerzéséhez és felhasználásához a fővárosi önkormányzat és az állami szervek együttműködése szükséges, e téren közelednek az álláspontok, nincsenek nagy viták – jegyezte meg Bardóczi Sándor.