Drágul az ESTA: 21 dollár lesz az amerikai beutazási engedély ára

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. május 25. 14:54

Május 26-tól 14 dollárról 21 dollárra emelik az Egyesült Államokba szóló, vízummentes beutazási engedély (ESTA) árát. Az amerikai Vám- és határőrség (CBP) közleménye hangsúlyozza, hogy ez az első emelés a díjban 2015 óta.

A 2009-ben létrehozott ESTA lehetővé teszi, hogy a vízummentességi programban (VWP) részt vevő 40 országból érkező üzleti utazók és turisták legfeljebb 90 napos tartózkodás esetén vízum igénylése nélkül beléphessenek az Egyesült Államokba - emlékeztet a Business Travel News.

Az új díjat már május 20-án elfogadták, de a CBP szóvivője megerősítette, hogy május 26-án lép csak hatályba. A megemelt díj utazásra fordított része 10 dollárról 17 dollárra emelkedik és egy 4 dolláros kezelési költséget is magába foglal, így összesen 14 helyett 21 dollárt kell majd fizetni az ESTA beutazási engedélyért. Az új, magasabb ESTA-díj 2027-ig lesz érvényes, és 2015 óta ez az első díjemelés.

Az ESTA-díjból származó bevételek egy része a Brand USA-t támogatja, amely az Egyesült Államokat, mint úti célt népszerűsíti.

usa_123rf

Május 26-tól 14 dollárról 21 dollárra emelik az Egyesült Államokba szóló, vízummentes beutazási engedély (ESTA) árát.

Fotó: 123rf.com

A legtöbb európai országhoz hasonlóan Magyarország is részt vesz a vízummentességi programban. Így azok a magyar utazók, akik 90 napnál nem terveznek hosszabb időt eltölteni az Egyesült Államokban és rendelkeznek biometrikus azonosító tárolására alkalmas (bordó és chippel ellátott) magánútlevéllel, turista és üzleti célból vízum előzetes beszerzése nélkül utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba. Az üzleti célú tartózkodás szűken értelmezendő, leginkább üzleti rendezvényeken, megbeszéléseken, tárgyalásokon való részvételt takar. Fontos, hogy munka és tanulás céljából nem igényelhető vízummentes belépési engedély.

A beutazáshoz és tranzitáláshoz elektronikusan kell jelentkezni az ESTA-ra a hivatalos kormányzati honlapon keresztül, vagyis nem kell személyesen felkeresni az USA nagykövetségét. Az engedélyért a 21 dollárt online, a jelentkezés kitöltése közben kell befizetni. Az amerikai nagykövetség azt javasolja, hogy legalább 72 órával a tervezett utazás előtt kérjék meg az ESTA-t.Az ESTA érvényessége 2 év (vagy az útlevél lejárati ideje, ha korábban következik be). Az érvényességi idő alatt az engedély birtokosa többször is beutazhat az Egyesült Államokba, de egy-egy alkalommal maximum 90 napra.A régi típusú (kék) útlevéllel és ideiglenes útlevéllel történő beutazás és tranzitálás továbbra is vízumköteles. Az amerikai hatóságok nemrégiben úgy döntöttek, hogy nem mentesülnek a vízumkötelezettség alól, tehát nem igényelhetnek ESTA-t azok a magyar állampolgárok, akik Magyarország jelenlegi határain kívül születtek. Esetükben a rendszer a születési hely alapján automatikusan vízumkérelem benyújtására hívja fel a figyelmüket.

Az érvényes amerikai vízummal vagy állandó letelepedési engedéllyel (zöld kártyával) rendelkezőknek nincs szükségük ESTA-ra.