250-nel száguld majd a Budapest-Varsó gyorsvasút

Forrás: turizmus.com

 2019. október 04. 11:15

Hamarosan már a vonal tanulmánytervén dolgozhatnak a mérnökök, miután együttműködési nyilatkozatot írtak alá a V4-ek érintett miniszterei.

Az elkövetkező években megvalósulhat a már hosszú ideje többször is tervbe vett Budapest-Varsó gyorsvasút, miután az érintett visegrádi négyek: Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország miniszterei megállapodtak a beruházásról - írta a magyarepitok.hu.

A nyilatkozat szerint a zöldmezős beruházásban felépülő, kétvágányú, legalább 250 kilométer/órás haladási sebességű vasút megvalósíthatósági tanulmánya másfél-két év év alatt készül el.

Novemberben összeül egy munkacsoport, melynek feladata lesz a politikai érdekek egyeztetése is.

A Budapest-Pozsony-Brno-Varsó útvonalra tervezett vasút várhatóan csak a négy városban áll meg

Fotó: Pexels.com

 

Évente 500 ezer utasra számítanak

A Budapest-Pozsony-Brno-Varsó útvonalra tervezett vasút várhatóan csak a négy városban áll meg. A kiírás szerint a megvalósíthatósági vizsgálatok során

egy 700-900 kilométer hosszú, 250, 300, illetve 350 km/h-s sebességgel közlekedő, évente 500 ezer főt szállító vasúti pályát építenek.

Emellett megterveznek legalább négy, darabonként 250 ezer fő ellátására alkalmas intermodális csomópontot az érintett városokban.

Az útvonalon várhatóan több fontos műtárgy is felépül: alagutakat, Duna- és Odera-hidat adnak át, illetve legalább két helyen jelentős közúti átvezetéssel is számolni kell számos kevésbé jelentős átkelő és létesítmény mellett.

Évente 500 ezer főt szállító vasúti pályát építenek

Fotó: Pexels.com

A vasútvonalon a hagyományostól eltérő, nagyobb kapacitású szerelvények közlekednek majd és az egész rendszer intelligens közlekedési megoldásokkal alakítják ki.

 

Valódi konkurenciát kap a légi közlekedés

A szlovákiai Csorbatón megtartott miniszteri találkozón a négy visegrádi ország tárcavezetői kifejtették: teljes mértékben támogatják az óriásberuházást.

A magyar felet képviselő Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: Közép-Európában nagyon ritkák az észak-déli irányú infrastruktúrák és szűkösek a határátkelési lehetőségek is. Ezeket a versenyhátrányokat mielőbb orvosolni kell, amihez nagyban hozzájárul majd a stratégiai fontosságú új vasúti összeköttetés.

Stratégiai fontosságú lesz az új vasúti összeköttetés

Fotó: Pexels.com

Dan Tok cseh közlekedésügyi miniszter stratégiai fontosságúnak nevezte a tervbe vett új vasúti összeköttetést, majd leszögezte: a megvalósításnak mihamarabb el kell kezdődnie.

Andzej Adamczyk, az infrastruktúráért felelős lengyel miniszter rendkívül örömtelinek nevezte, hogy egy újabb kapocs jön létre a négy ország között a vasútvonal által, amely valós konkurenciát jelent majd a légi közlekedésnek. (Erre egyébként Európa-szerte vannak törekvések.)

Érsek Árpád szlovák közlekedésügyi miniszter pedig a nap témáit összefoglalva mondta el: a vasúti fejlesztésen kívül tárgyaltak a közúti fuvarozók helyzetéről, a Via Carpatia közúti infrastruktúra -fejlesztésről, valamint néhány, a közös határokon épített, de már használaton kívül lévő épület szanálásáról is.