3 év után feladták a maláj utasszállító keresését

Forrás: HVG

 2017. január 16. 16:39

Hároméves eredménytelen kutatás után nem keresik tovább az eltűnt maláj utasszállító repülőgép roncsait – közölte kedden Ausztráliában a kutatásban részt vevő hivatalok munkáját koordináló központ (JACC).

Hivatalosan felfüggesztették a kutatást, miután nem hozott eredményt az Ausztráliától nyugatra fekvő, mintegy 120 ezer négyzetkilométeres terület átfésülése – közölte a JACC.

A Malaysia Airlines maláj légitársaság MH370-es, Pekingbe tartó járata 2014. március 8-án tűnt el 239 emberrel a fedélzetén röviddel az után, hogy felszállt a malajziai fővárosban, Kuala Lumpurban. Feltételezések szerint az eredeti útvonalról letérve, az Indiai-óceán déli részén zuhant le.

A kutatás felfüggesztése nyomán valószínűsíthető, hogy soha nem sikerül megoldani a világ légi közlekedésének egyik legrejtélyesebb esetét. Keserű hír ez az eltűnt utasok hozzátartozóinak, főképpen azután, hogy a kutatásban részt vevő tisztviselők elismerték, hogy rossz helyen keresték a gép nyomait.

A küldetés tagjai később azt tanácsolták, hogy a keresés helyszínét az újabb elemzések szerinti új területre tegyék át. Az ausztrál kormány azonban ezt a kezdeményezést nem támogatta.

 

Ausztrália, Malajzia és Kína tavaly megállapodott abban: miután teljesen átfésülték a baleset feltételezett helyét, az akciót felfüggesztik, hacsak nem találnak újabb olyan bizonyítékot, amely pontosan megjelöli a történtek helyszínét.

Mivel nem létezik olyan műszaki megoldás, amellyel megjelölhető lenne a repülőgép helye, a világ repüléstörténetének legköltségesebb, 160 millió dolláros (több mint 46 milliárd forintos) kutatásának ezzel vége.