30 ország 100 kiállítója várja a látogatókat a 44. Utazás kiállításon

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. március 03. 14:53

A tavalyi évben elmaradt seregszemle után élénk érdeklődés mellett nyílt meg a 44. Utazás kiállítás a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási központban március 3-án.

A szervező Hungexpo törekvése volt, hogy a szakma képviselőivel összefogva meggyőzzék az utazóközönséget arról, újra lehet és érdemes is utazni. Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója megnyitó beszédében hangsúlyozta: az elmúlt két évet jellemző tetszhalott állapot után az újrakezdés mindent tekintetben érezhető, a szakma bebizonyította, hogy képes az alkalmazkodásra és a megújulásra. A hazai hivatásturizmus megkerülhetetlen szereplőjeként a Hungexpo fontosnak érezte, hogy az újjászületett környezetben ismét helyet adjon a rendezvénynek, ezzel is részt vállalva a turizmus újraindulásában.Az idei eseményen 30 ország mintegy 100 kiállítója van jelen, 20 ország önálló standdal képviselteti magát. Társrendezvényükön, a jubileumi, 30. Budapest Boat Show-n 100 hajót tekinthetnek meg a látogatók. A külföldi díszvendég, Egyiptom látványos, önálló standdal képviseli magát, több rendezvényen igyekszik megmutatni ismert és kevésbé ismert arcait. A belföldi díszvendég, Veszprém és a Balatoni régió képviselői gondosan tervezik a jövőt, már az idén igyekeznek kedvet adni a régió felkereséséhez. Nem maradnak ki a programból a szokásos konferenciák sem, a rendezvény első napján megtartott fórumon az újraindulás, a második napon az egészségturizmus kerül a fókuszba.

Egyiptom az idei Utazás kiállítás külföldi díszvendége

Fotó: turizmus.com

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a delegációk és a résztvevők köszöntése után kifejezte örömét, hogy visszatért az élet a Hungexpóra, hiszen a hazai turizmus szereplőinek mindennél nagyobb szükségük van önmaguk megmutatására, szakmai tapasztalataik megosztására.

Kiemelte: a járvány ugyan óriási sebet ejtett a világ turizmusán, az oltásoknak köszönhetően azonban elindulhatott a válságból való kilábalás. A növekedés üteme ugyan lassú, de a világ országai egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a biztonságot és a kényelmet összhangba hozva visszaadják az utazás varázsát.

„2019-ben 20 millió turista 41,5 millió vendégéjszakát töltött Magyarországon, és óriási távlatok előtt állt a turisztikai szektor. A hirtelen lesújtó válságra reagálva a kormány gyorsan lépett: a beruházások támogatásával orvosoltuk a problémákat, kihasználva az időt, amíg a turizmus csendesebb időszakát éli” – hangsúlyozta köszöntőjében Szijjártó Péter. A turisztikai fejlesztésekre irányuló, 800 milliárd forintot meghaladó támogatásokból 40 szálloda, 600 panzió, 114 strand és rengeteg magánszálláshely újult meg, emellett ágazati támogatások indultak és a SZÉP-kártyának is kiemelt szerep jutott. A közel 30 országgal megkötött kétoldalú megállapodások szintén a turizmus felpezsdítését segítették.

Mindezek eredményeként a belföldi turizmus 2021-ben a legerősebb nyarát zárta, 9,4 millió fő 29 millió vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken. A munkaerőhiány és a szomszédban kitört háború ugyan újabb kihívást jelent az ágazat számára, de remélhetőleg minél előbb visszatér a béke a térségünkbe – adott hangot reményeinek a szakember.

Ghada Samir Shalaby, Egyiptom turisztikai és régiségügyi miniszterelnök-helyettese ajándékot ad át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek az egyiptomi pavilon előtt a kiállítás megnyitóján

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Ghada Shamir Shalaby, Egyiptom turisztikai és régiségügyi miniszterhelyettese a delegáció tagjainak üdvözlése után Egyiptom sokszínűségéről, az attrakciók gazdagságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy a gazdag kulturális örökséggel rendelkező ország több célcsoport számára kínál tartalmas üdülési lehetőséget.

Navracsis Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kormánybiztosa rámutatott, hogy az 1000 éves múltra visszatekintő Veszprém és a számos attrakciót felsorakoztató Bakony-Balaton térség Magyarország egyik prémiumkategóriás régiója, amely méltó versenytársa Nyugat-Európa számos frekventált turisztikai térségének.

A virtuális valóságban merülhetnek el a látogatók a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa standján

Fotó: turizmus.com

Jó attitűddel, kétségbeesés helyett rezilienciával, előre tekintéssel kezelték a válságot és rengeteget tanultak az elmúlt két évben az ágazat hazai szereplői Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke szerint. Miközben a turisztikai kínálat, a biztonsági elvárások és az utazók igényei egyaránt megváltoztak, az utazás tervezési időszaka pedig lerövidült, a belföldi turizmus meg tudta mutatni magát és sikeresen vizsgázott. „A változásban az állandóságot a törekvések jelentik, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában megfogalmazott céloktól nem térünk el” – emelte ki a szakember.