337 csemetét ültettek egy utazási iroda kezdeményezésére

Forrás: turizmus.com

 2019. november 25. 12:58

Fogadj örökbe egy csemetét! – áll a felhívás egy kalandtúrákat szervező utazási iroda honlapján. Az utasok által 2019 során gyűjtött felajánlásokból 337 csemetét ültettek el a Békatutaj Egyesület aktivistái Eger mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által biztosított Natura 2000 területen.

Az akció célja az utazásokból eredő környezetterhelés hatásának ellensúlyozása, valamint a terület biológiai és táji sokféleségének fenntartása, fejlesztése.

A Békatutaj az első magyarországi utazási iroda, amely utasai számára lehetőséget kínál, hogy az utazás során kibocsátott üvegházhatású gázokat facsemete ültetésével kompenzálják.

A koncepció szerint az utazások által generált szén-dioxid-kibocsátást a gyepes, bozótos területre elültetett fák 20 év alatt megkötik, így egyes utazások karbon-semlegessé válnak.

Az iroda bármely utasa dönthet úgy, hogy anyagilag támogatja a fásítási akciót, így nullázva le a saját utazásának klímaváltozásra gyakorolt hatását.

A Békatutaj az első magyarországi utazási iroda, amely utasai számára lehetőséget kínál, hogy az utazás során kibocsátott üvegházhatású gázokat facsemete ültetésével kompenzálják

Fotó: Békatutaj

A szén-dioxid megkötését célzó akcióra szánt forrás nem egy nehezen követhető külföldi alapítvány számlájára érkezik, és az akció nem egy távoli országban valósul meg, hanem Eger mellett, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő területen. A fák telepítését is a Békatutaj utasai és túravezetői végzik. Az itt megvalósuló erdőt bárki bármikor meglátogathatja.

Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület elnöke elmondta: „Az egész akcióban a legnehezebb feladat a fásításra alkalmas terület előteremtése volt. Szerencsére a Bükki Nemzeti Park szakemberei tárt karokkal fogadták a megkeresésünket és tudtak olyan területet kijelölni, ami megfelel a céljainknak. Bízunk benne, hogy az együttműködésünk hosszú távon is gyümölcsöző lesz, és másoknak is jó példát mutat."

A fásítási akcióban 74 önkéntes vett rész. A program nagy népszerűsége miatt kerítésépítéssel együtt is egy nap alatt sikerült végezni. Az aktivisták munkáját a Szentistváni Mezőgazdasági Zrt. is támogatta eszközökkel és szakemberekkel.

A fásítási akcióban 74 önkéntes vett rész

Fotó: Békatutaj

Az akció szervezői a nemzeti park szakembereivel együttműködve a helyi ökoszisztémába jól illeszkedő, őshonos fafajokat választottak, így különféle tölgy, juhar, és extenzív gyümölcsfajok indulhatnak növekedésnek a körülbelül fél hektárnyi védőkerítéssel elkerített területen.

A hagyományteremtő akcióra minden évben sor kerül majd, a szervezők reményei szerint egyre nagyobb és nagyobb mértékben.