34 légitársaság 122 útvonalával indult a nyári menetrend a budapesti repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2022. április 01. 12:38

A 2019-es rekordév után a legforgalmasabb nyári szezon indulhat a Budapest Airporton. A reptér üzemeltetője folytatja a járványt követően az útvonalhálózatának megerősítését és helyreállítását. Idén 34 légitársasággal 122 útvonalon kínál járatokat a repülőtér.

2019-ben 46 légitársaság kínált járatokat Budapestről, így a reptér kapacitásának már több mint 70 százaléka visszaállt a világjárvány miatti utazási korlátozások feloldását követően.

Bár több várospár esetében még alacsonyabb a járatszám és kapacitás, mint a járvány előtt, hat új útvonal is bekerült a kínálatba, és számos meglévőn növelték a járatszámokat a légitársaságok.

A budapesti repülőtér üzemeltetője a nyári csúcsidőszakban a 2019-es forgalom 75-85 százalékával kalkulál

Fotó: 123rf.com

Az új menetrendben idén is több új város válik közvetlenül elérhetővé Budapestről: a Ryanairrel Stockholmba (március 28.), Algheróba (március 29.), Burgaszba (április 11.), Varsóba (május 1.), Izmirbe (június 18.), a Wizz Airrel pedig Chisinauba (március 28.) is eljuthatunk majd.

A fővárosi repülőtér további 11 útvonal visszatérését és számos frekvenciaemelést is ünnepelhet hálózatában a szezon során. Növeli budapesti járatainak számát a British Airways Heathrowról (napi 4), a Lufthansa Frankfurtból (napi 5) és Münchenből (napi 4), hetente 5 alkalommal lesz elérhető Amszterdam az Easyjet járataival.

budapestairports22

A Budapest Airport angol nyelvű közleményében közzétett táblázata a nyári menetrendi változásokról

Fotó: Budapest Airport

Napi járatra bővít a Flydubai Dubai és a Qatar Airways Doha, heti kettőre a LOT Szöul felé, a török riviérára pedig heti hatszor repül a Sunexpress. Heti négy járattal visszatér a légikikötő kínálatába New York JFK a LOT légitársaságtól – írja az Airportal.

A hosszútávú járatok közül a kínai és kanadai összeköttetések még nem közlekednek az idei szezonban, előbbi a szigorú utazási korlátozások, az Air Canada pedig – bár tervezte a visszatérést – a szomszédban zajló háború miatt mégis későbbi időpontra halasztotta az újraindulást.

budapestairports22

A  nyári menetrendben 34 légitársasággal 122 útvonalon kínál járatokat Budapestről

Fotó: Budapest Airport

Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője az előttünk álló szezonnal kapcsolatban azt mondta,  minden légitársasági partnerüknél a járatsűrűség növelését szorgalmazzák. A budapesti repülőtér üzemeltetője a nyári csúcsidőszakban (június–szeptember) a 2019-es forgalom 75-85 százalékával kalkulál, ami havi 1,2 millió utast jelenthet; várakozásaik szerint a repülőtér utasforgalma már 2023-ban megközelítheti a járvány előtti rekordévét.