35 éve adták át az újjászületett Budavári Siklót

Forrás: turizmus.com

 2021. június 02. 11:29

Az 1870-ben átadott Budavári Siklónak két születésnapja van. 2020. március 2-án 150 éves fennállását, most június 4-én pedig újjászületésének 35. évfordulóját ünnepeljük.

Az évforduló napján, június 4-én a Budavári Siklóval felfedezhetjük Budapest csodálatos esti panorámáját is, hiszen ezen a napon hosszított nyitvatartással, 23 óráig fog üzemelni – hangsúlyozza közleményében a Budapesti Közlekedési Zrt.

A csodálatos panorámát biztosító Budai Hegypálya a második világháborúban olyan súlyosan megrongálódott, hogy üzemeltetése egészen az 1985-ös teljes körű rekonstrukcióig szünetelt, az utasok pedig csak 1986. június 4-én vehették ismét birtokba.

A Budavári Sikló, amely 1987 óta Budapest Duna-parti látképének részeként az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, a Budavári Palota megközelítésének egyik különleges eszköze. Alsó állomása a Clark Ádám téren a Széchenyi Lánchíd budai hídfőjénél, az alagút bejárata mellett található, felső állomása pedig a Szent György téren, a Budavári Palota és a Sándor-palota között helyezkedik el.

Az egyenkét 24 fő befogadására alkalmas „Margit” és „Gellért” ingajelleggel van összekötve

Fotó: Budapesti Közlekedési Zrt.

Az eredetileg gőzüzemű siklót gróf Széchenyi Ödön kezdeményezésére, Wohlfahrt Henrik tervei alapján 1868 és 1870 között építették. A szerkezetet jelenleg egy elektromos motor működteti a felső végállomás alatti gépteremből. A sikló normál nyomtávolságú (1435 mm) vasúti jármű, pályájának hosszúsága 95 méter, alsó és felső állomása közötti szintkülönbség pedig 50 méter.

Az egyenkét 24 fő befogadására alkalmas, egyenáramú villanymotor hajtotta két kocsi – a „Margit” és a „Gellért” – ingajelleggel van összekötve, vagyis miközben az egyik kocsi felfelé indul, a másik lefelé szállít utasokat.

A balesetek kiküszöbölésére automatikus biztonsági berendezést is beépítettek a szakemberek, amely beavatkozik, ha a rendszer túllépi a megengedett sebességet.

A jelenlegi szerkezet 3 m/s sebességűre lett kiépítve, de ezt a tempót 1988-ban az utasok kérésére a felére csökkentették, hogy az egyedülálló panorámában minél hosszabb ideig lehessen gyönyörködni.

Az újraindulás után, 1986-ban csaknem 825 ezren utaztak rajta fél év alatt, vagyis gyorsan ugyanolyan népszerű lett, mint fénykorában, amikor még közforgalmi célokat szolgált. Funkciója mára a XIX. századihoz képest jelentősen megváltozott, elsősorban a turisztikai igényeket elégíti ki: 2018-ban és 2019-ben jóval több mint 1 millió utast szállított évente.