3D animációs épületvetítés Székesfehérváron

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 08. 11:15

Koronázóvárosunk újabb látványos attrakcióval rukkolt elő az utószezonra. A Kulturális Örökség Napjaira készülve a nemzeti emlékhelyen szeptember hétvégéin 3D animációs épületvetítés idézi fel az egykori koronázó templomot.
Az épületvetítést – melyből ízelítőt a tourinform-iroda Facebook-oldalán láthat – garantált programként szeptember minden hétvégéjén, pénteken és szombaton esténként élvezheti a közönség.

Mi lehetne alkalmasabb a templom történetének leglátványosabb megjelenítésére, ha nem a modern vizuális technika, amely töredékekből is képes egészet varázsolni? Nagy fényerejű vetítővel a 3D animációs videó készítői lélegzetelállító látványvilágot festenek a Mauzóleum homlokzatára. A vetítés célja azonban csak részben a gyönyörködtetés. A fő törekvés mégiscsak az, hogy láthatóvá váljon, ami nem látható, és csak töredékekben maradt fenn.

A 10 perces filmben az alkotók kísérletet tesznek a templom belső terének bemutatására is

A 10 perces filmben az alkotók kísérletet tesznek a templom belső terének bemutatására is. A fantázia szülte látványvilág a fennmaradt elemekből táplálkozik – mondta el Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója. A különböző kőtöredékek 3D szkennelése után a maradványok a filmben újra életre kelnek, vagy éppen úgy láthatjuk, ahogy máskor soha. Szent István király szarkofágját ezúttal 360 fokban körbefordulva is megnézhetjük, sőt, a fedelét is láthatjuk. Ehhez a Szent István Király Múzeum Régészeti kiállításában őrzött töredékeket használták fel a készítők. III. Béla király arcrekonstrukciója is megjelenik a filmben, az Aba-Novák seccó-motívumain és figuráin keresztül pedig az 1938-as Szent István Emlékévre kialakított Romkertre utalnak az alkotók.