44 százalékkal több utas októberben a Debrecen Airporton

Forrás: turizmus.com

 2017. november 06. 14:58

Az eddigi legerősebb októberi utasforgalmat érte el a Debrecen Airport idén. December 18-án pedig indul az új Wizz Air-járat Moszkvába.

A tavalyi év októberéhez képest 44%-kal többen, mintegy 27110 légi utas vette igénybe Magyarország második legforgalmasabb repülőterét.

 

A reptér az első tíz havi utasforgalmát – a javuló kihasználtságot mutató menetrend szerinti járatok mellett – a különösen élénk nyári charterforgalomnak köszönheti.

Az év utolsó 2 hónapját tekintve is optimisták, hiszen az előfoglalási trendek folyamatosan javulnak és a kereslet is stabil. Március végétől kezdve már összesen hét európai és izraeli régióval van közvetlen menetrend szerinti összeköttetése Debrecennek. 2017-ben még jelentősebb turistaforgalmat prognosztizáltak Debrecenben ill. a kelet-magyarországi régiókban és a határokon túl is. További növekedést várnak az érkező külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák számában ill. a régió szállodáinak kihasználtságánál is. Továbbá a repülőtér által generált turistaforgalom jelentősen hozzájárul a 2017-es IFA- és ÁFA-bevételekhez, valamint új munkahelyeket teremtett az idegenforgalmi szektorban és növeli a régió vállalatainak és vállalkozásainak összeköttetését a piaci szereplők között.

2017. december 18-án indul az új Wizz Air Moszkva járat, amellyel 8-ra bővül a menetrend szerinti járatok száma a Debrecen Airportról. A moszkvai járatnyitással a szomszédos országok regionális repülőterei közül egyedül Debrecenből lesz közvetlen légi összeköttetés az orosz fővárosba. Az őszi és téli hónapokban a kultúrára, vallási turizmusra és városi vakációra szomjazók Nyugat-Európa és Izrael nagyvárosait kereshetik fel közvetlen járatokkal, ill. a hálózati partner-légitársaságokkal, a Lufthansával Európa legjobb repülőterén, a müncheni repülőtéren keresztül egyetlen átszállással szinte minden német városba, Európa szinte összes fővárosába és öt kontinens, több mint száz úti céljára juthatnak el a Debrecen Airportról.

2017-es téli menetrend:

 

A Debrecen Airport Magyarország második legnagyobb, schengeni kritériumoknak is megfelelő repülőterét 2016-ban több mint 284 ezer utas kereste fel. 2017 végére több mint 310 ezres utasforgalmat szeretne elérni a Wizz Air bázisnak illetve Lufthansa City Line menetrend szerinti és az erős nyári charter-forgalomnak köszönhetően. A repülőteret üzemeltető Xanga Cégcsoport és Debrecen Város Önkormányzata is elkötelezett, hogy minél több charter- és menetrend szerinti járat valamint cargojárat is üzemeljen a Debrecen Airportról, és ennek érdekében, aktív tárgyalásokat folytat számos nemzetközi légitársasággal természetesen az egyéni utasok és üzleti utazók reális igényeit szem előtt tartva. A repülőtér katalizátor szerepe a régió turizmusában valamint Kelet-Magyarország gazdasági fejlődésében megkérdőjelezhetetlen.