500 amerikai szakember vett részt az ASTA Global River Cruise Expón Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2022. március 21. 15:29

Március 16–20. között Magyarország adott otthont az Amerikai Utazási Tanácsadók Szövetsége (ASTA) első folyami hajózással kapcsolatos globális kiállításának és konferenciájának Budapesten.

A főként folyami hajózásra specializálódott amerikai utazási tanácsadóknak most először volt alkalmuk egy helyen, egy időben, egyetlen esemény keretein belül összehasonlítani a különböző, folyami utakat kínáló társaságok hajóit. Elégedettségüket mutatja, hogy jövőre ismét Budapestre hozzák az eseményt – adta hírül a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A világszinten úttörő rendezvényhez olyan, az iparágban meghatározó szereplők csatlakoztak, mint az AMA Waterways, az Amadeus River Cruises, az Avalon Waterways, a Crystal Cruises, a Riviera River Cruises, a Scenic Luxury Cruises & Tours, az Emerald Cruises, valamint a Uniworld. A hajótársaságok vezetői hangsúlyozták: nem versenytársakként vesznek részt a rendezvényen, hanem üzenetük egymást erősítve az, hogy a széles kínálatot és a különböző hajókat látva a folyami hajóutak között minden szakember megtalálja az ügyfelei számára legmegfelelőbbet.

Az ASTA közgyűlésének a Kempinski Hotel Corvinus Budapest adott otthont

Fotó: MTÜ

Az MTÜ közreműködésével megszervezett rendezvény iránt rendkívüli volt az érdeklődés: csaknem 500 amerikai turisztikai szakember vett részt rajta személyesen, akik a hajóbejárások mellett számos, Budapestet és környékét, illetve a vidéki Magyarországot bemutató túrákon is részt vettek. Rajtuk kívül 50 magyar kiállító is jelen volt, akik két napon át folytathattak tárgyalásokat az érdeklődőkkel.

„Rendkívüli lehetőség volt ez számunkra, hogy megmutathassuk az amerikai szakembereknek, mennyi élményt kínál hazánk. Abban bízunk, hogy a Budapestre érkező, vagy onnan induló folyami hajós vendégek meghosszabbítják tartózkodásukat, és egyre több éjszakát töltenek el a hajózásuk előtt vagy után nálunk” – mondta a rendezvénnyel kapcsolatban Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese.

Zane Kerby, az ASTA elnöke köszönti a Global River Cruise Expo résztvevőit Budapesten

Fotó: MTÜ

„Annyira elégedettek voltunk a helyszínnel és a szervezéssel, és olyan nagy volt az érdeklődés az amerikai szakemberek részéről, hogy úgy döntöttünk, jövőre is Budapesten rendezzük meg a második Global River Cruise Expót, még több résztvevőnek biztosítva lehetőséget a hajók mellett ennek a fantasztikus desztinációnak, Magyarországnak a felfedezésére is” – nyilatkozta az eseményt követően Zane Kerby, az ASTA elnöke. A 2023-as eseményre március 19-én már meg is nyitották a regisztrációt.A beszámoló szerint az amerikai utazási szakma bizalma a feszült nemzetközi helyzet ellenére is töretlen Budapest, illetve Magyarország iránt, amit a rendezvény telt házas lebonyolítása is megerősített. Az esemény sikere nagy lendületet adhat a tengerentúli beutazó turizmus újjáéledésének, az európai folyami hajózás legszélesebb vendégköre ugyanis az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján Észak-Amerikából érkezik, Budapest pedig az elmúlt években az egyik legnépszerűbb megállóvá vált a hajózók körében.

Az amerikai vendégek a vidéki Magyarországot bemutató túrákon is jól érezték magukat

Fotó: MTÜ

A hajózással foglalkozó turisztikai szakemberek azt tapasztalják, hogy ügyfeleik érdeklődése a Covid-19 járvány után a nagy óceánjárók helyett a kisebb befogadóképességű folyami hajók felé mozdult el, a programkínálatot pedig a budapesti végállomásra érkezést követően szívesen bővítenék többnapos magyarországi túrákkal is.