Több mint 600 ezer utas a budapesti repülőtéren szeptemberben

Forrás: turizmus.com

 2021. október 21. 16:28

Bár a nyár véget ért, a szeptember sem szegte kedvét az utazni vágyóknak, hogy repülőre üljenek – derül ki a Budapest Airport legfrissebb statisztikájából.

Az ősz első hónapjában mért utasadatok is alátámasztják, hogy a szeptemberi kellemesen meleg napok kedvet csináltak egy-egy európai város meglátogatásához, és akár távolabbi desztinációkra való repüléshez is.

Szeptemberben 639 051 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami a tavalyi év azonos időszakához képest több mint 625%-os növekedést jelent. Ha az idei eredményeket összehasonlítjuk a 2019-es rekordévvel, az látható, hogy az utasforgalom 42%-a máris visszatért. Éves összehasonlításban, utasforgalom tekintetében az ősz első hónapja a második legerősebb hónap volt 2021-ben, az augusztusi 702 524 fős utasforgalom után – közölte a repülőtér üzemeltetője.

Idén szeptemberben hatszorosára növekedett az utasforgalom Ferihegyen 2020 szeptemberéhez képest

Fotó: Budapest Aiport / Baranyi Róbert

Szeptemberben a legnépszerűbb célállomások top ötös listáján négy európai nagyvárost is találunk: London, Tel Aviv, Amszterdam után Párizs és Frankfurt voltak a legkedveltebb úti célok.

 

Továbbra is stabil a cargoforgalom

A Budapest Airport tájékoztatása szerint a korábbi hónapokhoz hasonlóan továbbra is stabil és magas a kezelt áruk mennyisége a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A BUD Cargo City által kezelt havi légi áru volumene szeptemberben is 15 ezer tonna fölött teljesített, ami több mint 40%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezzel az év első kilenc hónapjának árumennyisége átlépte a 133 ezer tonnát.

A közleményben ugyanakkor megjegyzik, hogy az árumennyiség növekedése közel sem járt ugyanekkora járatszám-bővüléssel; míg a tonnában mért mennyiség átlag 35-40%-kal haladja meg a tavalyi értékeket, a gépmozgásszám a meglévő kapacitások jobb kihasználtsága miatt csupán 7%-kal bővült.