600 pilótát küld el az Emirates

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. június 09. 16:27

A költségcsökkentés jegyében több száz alkalmazottjától válik meg a dubaji székhelyű, állami tulajdonú légitársaság.

Sajtóértesülések szerint a mostani, immár második leépítési hullám érinti a légiutas-kísérőket, a technikai személyzetet és 600 pilótát is, akik főleg Airbus A380-asokkal repültek korábban. Arról is döntöttek, hogy a korábban bevezetett 50%-os fizetéscsökkentést szeptemberig meghosszabbítják.

A légitársaság egyik szóvivője azt közölte, hogy bár több lehetőséget is megvizsgáltak, nem volt végül más választásuk, mint a piaci igényekhez igazítani a dolgozói létszámot.

Az A380-as óriásgépek gazdaságosan üzemeltethetők, ha van elég utas. Ha nincs, akkor repülniük sem érdemes, így személyzetre sincs szükség

Fotó: 123rf.com

A légitársaság két héttel ezelőtt jelentette be az első leépítési hullámot, akkor 180 olyan pilótának mondtak fel, akik próbaidejük alatt A380-asok irányítását gyakorolták. 400 próbaidős utaskísérő is hasonló sorsa jutott akkor.

Az airlinegeeks.com információi szerint a következő hónapokban folytatódhat a leépítési hullám az Emiratesnél.

Tim Clark vezérigazgató egy interjúban a minap így nyilatkozott: „Nem hagyhatjuk, hogy a dolgozóink továbbra se csináljanak semmit, így sajnos muszáj, hogy egy részüktől megváljunk. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy meggyőződése szerint a légi közlekedés 2021-ben visszatér a normális kerékvágásba, és szerinte 2022-ben az Emirates képes lesz újra a teljes flottájával repülni.

A szakember szerint a gazdasági nehézségek, a leépítések és a korlátozott fizetőképes kereslet miatt rövid távon szenvedni fog a légi ipar, de 2021 közepétől meg fognak változni a dolgok.

A légitársaság közben újraindította járatait 30 desztinációba, köztük az alábbiakba: Bahrain, London Heathrow, Manchester, Frankfurt, Párizs, Milánó, Madrid, Zürich, Bécs, Amszterdam, Koppenhága, Dublin, New York JFK, Chicago, Toronto, Szöul, Kuala Lumpur, Singapore, Jakarta, Taipei, Hong Kong, Perth, Sydney, Melbourne and Manila.

Amint arról korábban beszámoltunk, a budapesti járat újraindulása július elsejétől várható.

Az átszálló forgalom is újraindult a dubaji gyűjtő-elosztó repülőtéren keresztül.

A járvány miatt a légitársaság 115 darab A380-as repülőgépe áll jelenleg is kihasználatlanul, és csupán egy maroknyi Boeing 777-essel repülnek.