750 millió euróból bővítik az antalyai repülőtér kapacitását

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 31. 10:30

Mintegy 750 millió eurós beruházással évi 80 millió utas kiszolgálására teszi alkalmassá az antalyai repülőteret az üzemeltető Fraport-TAV. Médiaértesülések szerint orosz utazásszervezők gyűjtő-elosztó központként használnák a légikikötőt.

A törökországi Antalya összesen 650 ezres ágykapacitásával a mediterrán régió egyik legnagyobb turisztikai desztinációja. Egyik versenytársa, Mallorca például csak 450 ezer ággyal rendelkezik.

A város repülőterén a Covid-szabályok enyhítése után rendkívül megnőtt az utasforgalom. És míg más országok repülőterei munkaerőgondokkal küzdenek, a török repülőterek már kilábaltak a pandémia okozta válságból, és felkészültek a növekvő forgalomra – írja a hurriyetdailynews.com.

A két futópályával rendelkező repülőteret helyi és nemzetközi szállítók is használják, köztük a Turkish Airlines, a Pegasus, a SunExpress, a Corendon, a Freebird, a Ryanair és az EasyJet. A repülőtér több mint 185 ezer utast szolgál ki naponta.

A török napilap úgy értesült, hogy a repülőtér üzemeltetője, a Fraport-TAV a kapacitás bővítésén dolgozik, ennek keretében 750 millió eurós beruházással évi 80 millió utas fogadására tenné alkalmassá a repülőteret. A bővítés első szakasza várhatóan 2025 januárjára fejeződik be. A nemzetközi terminál területét 142 ezerről 267 ezer négyzetméterre növelik.

Ezenkívül egy új, 181 gép befogadására alkalmas repülőgép-parkoló is épül üzemanyagraktárral és föld alatti csővezetékekkel, majd egy új tornyot és egy másik nemzetközi terminált is át akarnak adni 2030-ban és 2040-ben. A Fraport-TAV 2052-ig üzemelteti a repülőteret.

Évi 80 millió utas fogadására teszik alkalmassá az antalyai repülőteret

Fotó: 123rf.com

Az Oroszországból a repülőtérre érkező járatok száma ebben az évben a 2019. évi 60 százalékát tette ki. Az európai piacok gyorsan regenerálódnak, a Németországból érkező járatok száma például már meghaladta a járvány előtti szintet – nyilatkozta Deniz Varol, a repülőtér vezérigazgatója. Az Egyesült Királyságból, Lengyelországból és Kazahsztánból érkező utasok száma 55, 35, ill. 70 százalékkal emelkedett 2019-hez képest.

A cég a téli időszakban is szeretné növelni az utasforgalmat, ennek érdekében különböző programokon dolgozik együtt a szállítókkal. Az erőfeszítéseknek köszönhetően a téli hónapok utasforgalma a pandémia előtti 710 ezerről 1,25 millió főre nőtt.

Közben orosz tour operatorok azt tervezik, hogy gyűjtő-elosztó központként fogják használni az antalyai repülőteret a Karib-térség és a Távol-Kelet felé. Augusztus 1. és 17. között több mint 524 ezer orosz utas érkezett a repülőtérre, tavaly ilyenkor ez a szám még 910 ezer volt.