6000 utas ragadt egy óceánjárón koronavírus gyanúja miatt (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2020. január 30. 16:39 / Utoljára frissítve: 2020. január 31. 10:38

A Costa Smeralda a Rómától nem messze található Civitavecchia kikötőjében vesztegel. Egy hongkongi párról feltételezik, hogy a fedélzetre vitte a vírust, emiatt senkit nem engednek partra szállni. Az előzetes tesztek nem erősítették meg a koronavírus gyanúját.

Egy hongkongi férfi és felesége január 25-én érkezett Olaszországba, ahol a Ligur-tenger kikötővárosában, Savonában szálltak fel a Costa Smeralda óceánjáró fedélzetére. A pár később lázzal és légzési panaszokkal fordult a hajó orvosához. Karanténba helyezték őket a hajón, és jelenleg koronavírus gyanújával vizsgálják őket – írta az Index a Maritime Bulletin híre alapján.

A Smeralda a Costa hajótársaság vadonatúj úszóvárosa

Fotó: Youtube

Az olasz kikötői hatóságok ugyanakkor megtiltották, hogy a 6000 utas és a mintegy 1000 fős legénység földközi-tengeri körútja végén partra szálljon a Rómától nem messze található Civitavecchia kikötőjében. Sajtóhírek szerint a fedélzeten összesen mintegy 750 kínai utas tartózkodik, akik jól vannak.

A BBC csütörtök késő délutáni beszámolója szerint a római Spallazini kórház fertőző betegségekre specializálódott orvosszakértői eközben felszálltak a hajóra. Az előzetes tesztek nem erősítették meg a koronavírus gyanúját, de folytatják a vizsgálatot. A végleges eredmények megérkezéséig akár 48 óra is eltelhet.

Az evakuálási terv szerint az első 1140 ember várakozik a kiszállásra, de Civitavecchia polgármestere megtagadta tőlük az engedélyt – számol be a news.com.au.

A híradások szerint a vadonatúj Costa Smeralda dizájnhajó – amelynek különlegességeit ebben a cikkben mutattuk be – hatnapos körutat tesz a Földközi-tengeren, és Máltáról jött. 

A turizmus.com megkereste a Costa Cruises legnagyobb magyarországi partnerét, a Tensi Holidayt. Tarnóczi Barna társtulajdonos elmondta, hogy szervezésükben jelenleg nem tartózkodik magyar utas a Smeralda fedélzetén, de rajtuk kívül más magyar utazási irodák is értékesítik a Costa hajóit.

*

Frissítés: A Costa Cruises közleményben megerősítette, hogy az olasz egészségügyi tisztviselők közönséges influenzát állapítottak meg annál az 54 éves nőnél, akit néhány órával a kikötőbe érkezés előtt koronavírus gyanújával elkülönítettek.

A hajótársaság tájékoztatása szerint a Smeralda kihagyja a péntekre tervezett La Spezia kikötőt, és Civitavecchiában marad, majd 18 órakor indul Savona felé, folytatva szokásos tengerjáró programját. Azon vendégek számára, akiknek csütörtökön kellett volna kiszállniuk Civitavecchiában, a Costa lehetőséget biztosított, hogy az éjszakát a fedélzeten tölthessék, megszervezve másnap reggeli hazatérésüket. Az eredetileg csütörtökön felszállni kívánó utasokat pedig a kikötő közelében lévő szállodákban helyezték el péntekig, amikor becsekkolhatnak a Costa Smeraldára.