8 milliárd forintból újult meg a HungaroControl irányítóközpontja

Forrás: turizmus.com

 2021. április 28. 15:14

Lezárult a HungaroControl egyik legjelentősebb beruházása, amelynek keretében az elmúlt fél évben 8 milliárd forintos keretből teljesen megújultak a társaság légi navigációs és hangkommunikációs rendszerei, valamint a légiforgalmi szakemberek munkaállomásai is.

Alapos és hosszú előkészület után a 2020 októberében megkezdett, fél évig tartó munkálatok során kicserélték a rendszereszközök mintegy 90 százalékát a HungaroControl légiforgalmi irányítótermében, a toronyban és az ezeket kiszolgáló technikai helyiségekben.

Korszerűsítették az elmúlt hét évben éjjel-nappal szünetmentesen működő MATIAS légi navigációs és Frequentis hangkommunikációs rendszerek hardvereit és hálózati eszközeit is. Emellett pedig az eddigi analóg kommunikációs csatornák helyett korszerű, digitális megoldásokkal  teremtettek még átláthatóbb környezetet az irányítók számára, ezáltal tovább növelve a hazai repülésbiztonság színvonalát.

Az egyedülálló fejlesztés keretében nemcsak az említett rendszerek hardvereit és mintegy 500 kilométernyi vezetéket cseréltek ki, hanem a légiforgalmi irányításhoz szükséges szoftverek is frissültek.

hungarocontrol

Megújultak a társaság légi navigációs és hangkommunikációs rendszerei, valamint a légiforgalmi szakemberek munkaállomásai is

Fotó: HungaroControl

A MATIAS szoftverének legfrissebb verziójába 13 olyan új megoldás került, amelyekkel a társaság az irányítók igényeire és a nemzetközi szakmai elvárásokra is reagál. Felújították továbbá a pihenőszobákat, illetve 55 munkaállomást alakítottak át, amelyek így ülő és álló munkavégzésre egyaránt alkalmasak.

A tavaly ősszel elindított, közel 8 milliárd forintos beruházás munkálatai idején Magyarország és Koszovó légi közlekedésének biztonságáról egy másik helyszínről – a HungaroControl 2015 óra kényszerhelyzeti központként és szimulátorként működtetett létesítményéből – gondoskodtak a szakemberek. A felújított irányítótermet az elmúlt napokban, zökkenőmented átállással vették újra birtokba, a légi navigációs szolgáltatásban egy pillanatnyi kiesés sem volt.