A nyitás hírére a magyarok is elkezdték tervezni amerikai utazásaikat

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 22. 15:54

Hétfőn egy rég várt jó hírt jelentett be az Egyesült Államok: november elején újra megnyitja határait az EU-ból érkező, teljes körűen beoltott személyek előtt. A bejelentés után a magyarok is elkezdték tervezni amerikai utazásaikat.

A nem amerikai utazóknak az új szabályok részeként igazolniuk kell majd a Covid-19 elleni teljes körű oltást. Emellett az indulás előtt 72 óránál nem régebben készített, negatív koronavírus tesztre is szükségük lesz a beutazáshoz. A részletek egyelőre még nem ismertek, az amerikai nagykövetség sem erősítette meg a pontos feltételeket, így a beutaztatók és a légitársaságok is kivárnak, azonban mindenki elkezdett tervezni a jövőre nézve.

A nagy légitársaságok azonnal léptek a kedvező hír hallatán. A Virgin és a British Airways már a bejelentés napján belengette, hogy újraindítja közvetlen járatait, például Las Vegasba, ahol éppen ezekben a napokban zajlik az USA legnagyobb turisztikai vására, az IPW, és az Aer Lingus is jelezte, hogy újraindítja majd Dublinból repülő járatait, ahol az amerikai vám- és bevándorlási hatóságok előzetesen ellenőrzik az utasokat. Nem csoda, hiszen a bejelentés után az előző hetihez képest hétszeresére nőttek a foglalások Amerikába, a legnépszerűbb desztinációk jelenleg New York, Orlando, Las Vegas, Miami, Los Angeles és Boston. A Magyarországról járatot indító légitársaságok azonban egyelőre még kivárnak a nagy bejelentésekkel.

A bejelentés az utaztatóknak is reményt hozott; most újra elkezdődhet a munka, hogy az elhalasztott, lemondott foglalásokat megerősíttessék, illetve az októberi utakat későbbi időpontra tegyék át.

miami

A téli időszakban várhatóan a kedvelt nyaralóhelyekre – Kalifornia, Florida, Hawaii – is visszatérnek a külföldi turisták

Fotó: 123rf.com

Az utazások újraindulásával azonban változásokkal is számolni kell: főként a rövidebb foglalási ablakok lesznek jellemzőek, csakúgy, ahogy az európai utaknál – írja a TTG. A felhalmozott kereslet és az átfoglalások miatt ez valószínűleg alig több mint 100 napra csökken az utazást megelőzően. A tartózkodási idő hossza eközben nőni fog, átlagosan 13-ról 15 napra; az emberek hosszabb időre akarnak majd utazni, többet akarnak látni, és nagyobb valószínűséggel látogatnak el több úti célra egy utazás során – szól a prognózis.

 

Megindult az érdeklődés a hazai irodáknál

Az amerikai foglalások előre jelzett növekedése már úton van, a bejelentés után a magyarországi utazási irodákhoz is egyre több érdeklődés érkezik – tudtuk meg piaci szereplőktől.

Farkas Miklós, a Discover America egyesület elnöke (a Lupus Travel ügyvezetője) a turizmus.com-nak elmondta, mivel eddig csak különleges vízummal lehetett az Egyesült Államokba utazni, így a beutaztatók nagyon örülnek a fejleményeknek. A legtöbb helyen már sokan érdeklődnek, és foglalások is vannak az év hátralévő részére – számosan ugyanis már nyárra várták a nyitást.

Farkas Miklós azt is megerősítette, hogy az oltások elfogadásáról egyelőre nincs hivatalos információ, de sajtóértesülések szerint az összes, WHO által elfogadott vakcinával lehet majd utazni – így a kínai oltásokkal is, egyedül a Szputnyik kérdéses.

Hozzátette: egyes desztinációkban azonban szigorúbbak a szabályok, mint az USA egészére kötelezően érvényesek: Hawaii például csak egy saját maga által összeállított laboratórium listáról fogad el PCR-tesztet, s ezen jelenleg csak amerikai intézmények szerepelnek. Természetesen a következő két hónapban ez még megváltozhat, ahogyan az utóbbi másfél év alatt láthattuk is, hiszen napról napra enyhülnek vagy éppen szigorodnak a szabályok, de utazás előtt mindenképpen érdemes utánanézni a helyi korlátozásoknak – hívta fel a figyelmet.

A legtöbben először várhatóan családtagokat látogatnak majd meg, de a téli időszakban kedveltebb desztinációnak számító déli államok, Florida, Kalifornia, vagy Hawaii is népszerűek lesznek, ahol ilyenkor is lehet nyaralni – akár egy Mexikói úttal összekapcsolva.

 

Indulhatnak a hajós utak

Az amerikai nyitás bejelentést követően egyre többen érdeklődnek a hajós utak iránt is – erősítette meg Nemes Horacek Márta, a Royal Caribbean Group hazai képviseletét ellátó Tengerjáró Kft. ügyvezetője. Ez nagy öröm az utazásszervezőknek, különösen, mivel a Royal Caribbeannek nincs a téli időszakban Európában hajója. Máris többen kértek ajánlatot és foglalások is érkeztek be hozzájuk, a már létező foglalással rendelkezőknek pedig jó hír, hogy biztosan el tudnak majd utazni. Hozzátette, hogy a hajókra is csak oltottan mehetnek az utasok, így a belépéshez kötelező oltás és PCR-teszt nem jelent  szigorúbb korlátozásokat.

A hétfői bejelentés azért is fontos lépés, mert az Egyesült Államok bevételeinek hazánkhoz hasonlóan 10 százaléka származik az idegenforgalomból, s az elmúlt másfél év kiesését nem tudta pótolni a belföldi turizmusból. Szakértők szerint a 2019-es szintet leghamarabb 2024-re tudják majd elérni, az üzleti utazások esetében pedig három évet jósolnak.