A 39 magyar-osztrák határátkelőből 10 sorsa kérdéses

Forrás: MTI

 2018. november 07. 16:48

A két ország munkacsoportot állít fel a határátkelők sorsának rendezése érdekében.

A Magyarország és Ausztria közötti - autóforgalomra alkalmas - 39 határátkelőből 29-en továbbra is zavartalanul haladhatnak át a személygépjárművek, tíz sorsa tisztázatlan, ezekről a határátkelési pontokról közös munkacsoport fog dönteni - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ausztriai Kismartonban (Eisenstadt) tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Szijjártó Péter a Hans Niessl burgenlandi tartományfőnökkel folytatott megbeszélés után közölte, a két ország közös munkacsoportot állít fel, hogy kialakítsák a kérdés mielőbbi, a "közösségek megelégedésére irányuló megoldását".

A magyar miniszter megjegyezte, hogy a kérdéses 10 átkelő közül 7 földút. Hozzátette, hogy Magyarország minden szükséges lépést megtett annak érdekében, hogy az országba illegális bevándorlók ne léphessenek be, ezért szükségtelenek az osztrák szigorítások.

Bucsunál továbbra is át lehet lépni a határt autóval

Fotó: picasa

Elmondta, hogy délelőtt 26 érintett polgármesterrel tárgyalt Győrben, akik arra kérték, érje el, hogy nyitva maradjon az összes határátlépési pont. Ez a kormány szándéka is - szögezte le, majd hozzátette, hogy a munkacsoport első megbeszélését jövő héten tartják Kismartonban.

A tárcavezető kitért arra is, hogy Ausztria Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere, Burgenland és Vas, valamint Győr-Moson-Sopron megyék között pedig rendkívül intenzív a kapcsolat, gazdasági, társadalmi és kulturális szinten is.

A kormány álláspontja az, hogy ezt a kapcsolatrendszert ne korlátozzák, hanem bátorítsák és támogassák. Ehhez az kell, hogy a magyarok és az osztrákok át tudjanak járni egymáshoz.

Hangsúlyozta, hogy Közép-Európa számára komoly versenyhátrányt jelent, hogy a határátlépési lehetőségek között átlagosan 30-40 kilométer távolság van, miközben Nyugat-Európában ez két és fél, három kilométer. Ausztria és Magyarország között jobb a helyzet, ott az átlagos távolság tíz kilométer a határátlépési pontok között.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy rekord mennyiségű határon átnyúló fejlesztés van a két ország között. Az Európai Uniótól öt határkeresztezési pont fejlesztésére nyertek forrást, egy helyen már zajlanak a vasútfejlesztési munkák.

Hans Niessl arról beszélt, hogy a korlátozással érintett tíz határátkelőn az államszerződés alapján nem járhattak volna autók, vagyis egy, az államszerződésben nem szereplő szokásjogot vettek vissza a rendelettel, amellyel folytatják a határellenőrzést.

A munkacsoportba meghívják a bécsi Belügyminisztérium képviselőjét, és a burgenlandi rendőrkapitányt is, mert nem tartományi szinten kell, hogy döntés szülessen.

Kitért arra is, hogy a két ország között jó az együttműködés, a burgenlandi, valamint a Vas és Győr-Moson-Sopron megyei régió pedig modern régiónak számít az Európai Unióban. A két ország között összesen 27 határon átnyúló közös projekt van a megvalósítás szakaszában, amelyek összértéke 57 millió euró (18,3 milliárd forint)