A Balaton 365 napos desztináció – a kerékpárosok szerint biztosan

Forrás: turizmus.com

 2019. február 24. 19:07

A Balaton kerékpáros turisztikai szolgáltatásainak fejlesztését biztosító együttműködés aláírásának másnapján 300 kerékpáros kelt útra Balatonfüredről, és teljesítette a „kis kört”.

Korábban beszámoltunk arról, hogy február 22-én tizenhárom szakmai szervezet írta alá azt az együttműködési megállapodást, amely a Balaton kiemelt turisztikai térség kerékpáros turisztikai szolgáltatásainak fejlesztését biztosítja a jövőben. A balatoni kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése iránt elkötelezett szakmai szereplők ünnepélyes megállapodásának másnapján 300 – a szó szoros értelmében – „jól öltözött”, lelkes kerékpáros kelt útra Balatonfüredről, hogy a tó keleti medencéjének megkerülésével teljesítése a közel 80 km-es „kis kört”.

A hideg sem riasztotta vissza a biciklistákat

Fotó: turizmus.com

Bebizonyosodott, hogy a hideg a bringások számára nem akadály: a szervezők az esemény időpontja előtt egy héttel regisztrálták a háromszázadik jelentkezőt, ekkor kénytelenek voltak lezárni a nevezést, mivel a Tihanyból Szántódra átkelő komphajó befogadóképességéhez igazították a maximális létszámot. A kompátkelés után a kerekesek a Zamárdi – Siófok – Balatonaliga – Balatonakarattya – Balatonkenese – Balatonfűzfő – Balatonalmádi – Alsóörs – Csopak útvonalon érkezett vissza Balatonfüredre, végig az ajánlott Balaton körüli kerékpáros útvonalat és a kerékpárutakat használva.

Az év ilyen korai időpontjában még soha nem valósult meg szervezett kerékpáros esemény, a túrával a szervezők hagyományt szeretnének teremteni. „A 13 szakmai szereplő együttműködési megállapodásának aláírását tudatosan igazítottuk az I. Balatoni Bringafarsang időpontjához. Ezzel is demonstrálni kívántuk, hogy a Balaton igenis 365 napos desztináció” – mondta Harangvölgyi András, a túra főszervezője.

A rendezvény mintegy ezer vendégéjszakát jelentett Balatonfürednek

Fotó: turizmus.com

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, Princzinger Péter elmondta: „Ez az esemény nagyjából ezer vendégéjszakát jelentett Balatonfürednek egy februári hétvégén, ami átlagos költéssel kalkulálva mintegy 15 millió forint bevételt eredményezett a turisztikai szolgáltatóknál. Lehet, hogy ez nem hangzik megdöbbentően nagy összegnek, de éppen 15 millió forinttal több, mint amennyi bevétel a kerékpáros esemény nélkül realizálódott volna. Nem beszélve arról, hogy jövőre bizonyára két komphajóra lesz szükségünk.”

A közel 80 kilométeres túrán főleg rutinos hobbikerékpárososok, a népszerű kerékpáros eseményeket rendszeresen látogató szabadidős biciklisták vettek részt, akiknek azonban kihívást jelentett a téli hőmérsékletben teljesítendő táv – reggel 9 órakor mínusz 7 fokos hidegben indult a csapat, napközben egy plusz egy fok volt a legmagasabb hőmérséklet. A szervezők feladata ennek megfelelően az volt, hogy a kerekeseket nagyjából 15 kilométerenként egy-egy „hütte” várja, amit kiválóan meg is oldottak: a frissítőpontok egyúttal melegedő állomásként is szolgáltak. A célban csak elégedett bringásokkal lehetett találkozni.

Több ponton frissítők várták a kerékpárosokat

Fotó: turizmus.com

„Az I. Balatoni Bringafarsang kiválóan példázza, hogy csak az összefogás lehet eredményes: a házigazda Balatonfüred, a szervezők, a BAHART, az útvonalat biztosító polgárőrök és a frissítőállomásokat működtető szolgáltatók közös produkciójaként jöhetett létre ez az egyedülálló kerékpáros élményprogram” – értékelt az MKSZ elnöke.