A balatoni kínálatért télen is érdemes felkerekedni – podcast

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. december 15. 14:37

Az adventi látványosságok, a karácsonyhoz és újévhez kötődő programok, a korcsolyázási lehetőségek és a kitűnő gasztronómia jelenti az egész évben nyitva tartó balatoni régió legfőbb vonzerejét a téli időszakban – fejtették ki a térségért dolgozó szakemberek a Trend FM műsorában.

A tavat illetően idejétmúlt dolog főszezonról és holtszezonról beszélni, hiszen a Balaton rég nem zár be a téli időszakra – adta meg az alaphangot Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke és Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke abban a beszélgetésben, melyet Érczfalvi András műsorvezetővel a tó négy évszakos kínálatáról folytattak.

Ahogy a műsorban elhangzott: a Nyitott Balaton akciót több mint 10 éve elindító Balatoni Turizmus Szövetség nem csupán a tópart, hanem a teljes térség kínálatára alapozva kívánja népszerűsíteni az egész évben nyitva tartó Balaton gondolatát. Az elmúlt évek nehézségei ellenére azt tapasztalják, hogy a szolgáltatók "végvári vitézként" küzdenek az egész éves nyitvatartásért, van tehát attrakció, amiért érdemes ide utazni. Télen a karácsonyi és szilveszteri programok, valamint a gasztronómia, tavasszal az aktív turizmus áll a szövetség koncepciójának középpontjában, ezekre fűzik fel a PR- és a marketingkommunikációs akciókat.

Több balatoni település karácsonyi vásárral is csalogatja a látogatókat

Fotó: Hello Balatonlelle

„Pénztárca, minőség és kerékpár kell a Balatonra" – az egyik korábbi műsorban tett megállapítással Princzinger Péter teljes mértékben egyetért. A térségben kanyargó, mintegy 1000 kilométernyi biciklizhető út a hajókapcsolatokkal együtt rendkívül jól variálható, mind a sport, mind a túrázás szerelmesei számára szinte kiaknázhatatlan lehetőséget kínál. Biciklire pattannni kézenfekvő megoldás azok számára is, akik egymáshoz közel eső úti célokat szeretnének felkeresni, vagy a strandolásra nem alkalmas nyári időszakokat szeretnék tartalmasan eltölteni. Kedvező, hogy a két keréken tekerő vendégek szívesen eltávolodnak a vízparttól, bevonva a turizmus vérkeringésébe a tótól 10-15 kilométeres távolságra lévő településeket és azok szolgáltatóit is. A bérlési, szervizelési és étkezési lehetőséget nyújtó szolgáltatók száma is gombamód szaporodik, és számottevő külföldi vendégforgalmat vonz a térségbe.

A műsorból kiderül az is, milyen fejlődést hozott az elmúlt 10-15 év az átlagos gasztronómiai színvonalban, miért fontosak a minőségi szolgáltatást nyújtó helyszínek a négy évszakos kínálat kialakításában, és van-e helye a tó partján a hekknek és a lángosnak.

Arra a kérdésre, hogy mennyire könnyen lehet elterelni a partról a vendégeket, egyértelmű volt a két szakember válasza: mindegy, hogy északra vagy délre, a Badacsony, a Somogyi-dombság vagy a Kis-Balaton környékére indulunk, a térséget alkotó 176 település mindegyike lenyűgöző tájat és feledhetetlen élményt tartogat.A beszélgetést meghallgatva olyan látnivalók felkereséséhez is ötleteket kaphatunk, melyek egész évben kínálják szolgáltatásaikat a hozzájuk érkezőknek.