A bécsi tömegközlekedés tavalyi mérlege

Forrás: turizmus.com

 2018. január 09. 14:44

A bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien járművei nap mint nap összesen 210.000 kilométert tesznek meg az osztrák fővárosban. Ez a táv olyan hosszú, mintha ötször kerülnék meg a Földet.

Az elmúlt egy évben a Wiener Linien járatai, a metrók, buszok és villamosok összesen mintegy 77 millió kilométert tettek meg, ami napi 210.000 kilométernek felel meg. Egyedül az U6 metróvonal szerelvényei 9.700 kilométert tesznek meg naponta, ami légvonalban a Bécs-Los Angeles távolságnak felel meg. "Városunk tömegközlekedési lehetőségei verhetetlenek, és mindemellett jelentősen hozzájárulnak a klímavédelemhez is. Aki autó helyett metróval, busszal vagy villamossal utazik, 80 százalékkal csökkenti a rá eső széndioxid-kibocsátást" – mondta Ulli Sima, Bécs tömegközlekedésért és környezetvédelemért felelős városi tanácsnoka.

A buszok teszik meg a legnagyobb távolságot

Fotó: turizmus.com

A megtett kilométerek eloszlása eltérő az egyes tömegközlekedési eszközöket tekintve. A sort az autóbuszok vezetik évi 39 millió kilométerrel, a második helyen a villamosok állnak 23 millió kilométerrel, míg a sort a 15 millió kilométert megtett metrók zárják.

A bécsi tömegközlekedési hálózat bővítése 2018-ban is tovább folytatódik. Miután tavaly meghosszabbították az U1-es metróvonalat és szeptemberben átadták az új megállókat, idén megkezdik többek között az U2-es és U5-ös metróvonal kereszteződéseinek kiépítését.