A bécsiek a legelégedettebbek városuk kulturális intézményeivel

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 08. 19:26

Az EU 28 fővárosa közül Bécs lakosai voltak a legelégedettebbek lakhelyük kulturális intézményeivel 2015-ben – derül ki az Eurostatnak a kulturális örökség napjai alkalmából készített új felméréséből. Budapest a 17. helyen végzett.


Készülj Fel!

Az Európai Unió statisztikai hivatalának felmérése szerint az európai fővárosok lakói általában elégedettek a különféle kulturális létesítményekkel, koncerttermekkel, színházakkal, múzeumokkal és könyvtárakkal. A 28 főváros közül 27 esetében az elégedett válaszadók aránya meghaladta az 50 százalékot.

A lista élén Bécs végzett 97 százalékos elégedettséggel, de Helsinki, Prága és Stockholm elégedett lakosainak aránya is elérte a 90 százalékot. A felmérés utolsó helyén Málta fővárosa, Valletta áll, ahol a megkérdezettek alig 34 százaléka volt elégedett a helyi kulturális intézményekkel tavaly.

A bécsi operaház


Az utolsók között szerepel még a ciprusi Nicosia 58 százalékos, Lisszabon 59 százalékos, Athén 62 százalékos, Madrid 64 és Róma 65 százalékos elégedettséggel. Budapesten a válaszadók mintegy 80 százaléka volt elégedett a helyi kulturális létesítményekkel.

Az előző, 2012-es felmérés óta leginkább Athénban és Szófiában nőtt az elégedett lakosok aránya, a görög főváros lakói közül nyolc, míg a bolgár főváros lakosai közül hét százalékkal többen voltak elégedettek, mint négy évvel ezelőtt. A városuk kulturális intézményeivel elégedett válaszadók arányának visszaesése leginkább Nicosia (kilenc százalékkal), Madrid és Ljubljana (hat százalékkal), valamint Amszterdam és London (négy százalékkal) esetében volt szembetűnő a felmérés szerint.

Az Eurostat felmérése a fővárosokkal együtt összesen 83 európai településre terjedt ki. A vidéki városok közül a legmagasabb, 93 százalékos elégedettséget Lipcsében, Grazban és Malmőben mérték, őket München és Krakkó követte 93 százalékkal.