A bedőlés szélén az AirMoldova

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. április 23. 16:22

A Moldovai Köztársaság légitársasága pénteken Facebook-oldalán jelentette be, hogy április 25-ig minden járatát törli. Ugyan pár órával később négyet visszatett a menetrendbe, a hírek szerint a cég anyagi helyzetével nagy problémák vannak.

"Kedves utasok, sajnálattal közöljük, hogy április 21-25. között pénzügyi források hiányában kénytelenek vagyunk leállítani azt összes járatunkat. Kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy az AirMoldova Csapata által a kialakult helyzet kezelésére tett erőfeszítések, próbálkozások eredménytelenek maradtak. Minden utas ott kapja vissza jegyének ellenértékét, ahol vásárolt” – írták április 21-én a közösségi oldalukon.

Néhány órával később újabb közleményt adtak ki, ebben arról értesítették az utasokat, hogy április 23-án a Chişinău-Bologna-Chişinău, 24-én a Chişinău-Tbiliszi-Chişinău, 25-én pedig a Chişinău-Verona- Chişinău járat mégis elindul. Azt is megjegyezték, hogy a törlések bejelentését követően 15 ezren írtak és telefonáltak a légitársaságnak, ezért türelemre, kitartásra intenek mindenkit.

airmoldova

A Moldovai Köztársaság légitársasága pénteken Facebook-oldalán jelentette be, hogy április 25-ig minden járatát törli

Fotó: AirMoldova/Facebook

Már azelőtt, hogy az összes járatot törölték, vagyis április első hetétől kezdve, az Air Moldova törölni kezdte a többek között Németországba, illetve Nagy-Britanniába tartó járatait is.

A banii.md moldovai gazdasági portál szerint a légitársaság csak az Eurocontrolnak két millió euróval tartozik, ezért joggal tartottak tőle, hogy az adósság fejében sorra kezdik lefoglalni repülőiket Nyugat-Európában. Emellett a beszállítók felé is 100 millió eurót meghaladó tartozást halmoztak fel, és a lap azt is megszellőztette, hogy az alkalmazottak a novemberi bérüket csak áprilisban kapták meg.

Hogy megússzák repülőik lefoglalását, a közelmúltban a cég három gépet bérelt, ám a hivatalos nyilatkozataikban cárfolják, hogy csődbe jutottak volna. A moldovai lap úgy tudja, Romániában is igyekeztek repülőt bérelni, de a próbálkozás végül kudarcba fulladt.

A légitársaság helyzetét súlyosbítja, hogy a tulajdonosi kör mögött az ország egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb oligarchája, Ilan Şor áll, aki korábban elmenekült az országból. Az AirMoldova állami légitársaságot 2018-ban vásárolta meg a Civil Aviation Group, amelynek tulajdonosai akkor két moldovai üzletember és a közelmúltban Romániában fizetésképtelenné vált BlueAir légitársaság volt. Még egy esztendő sem telt el, és a BlueAir váratlanul kihátrált a Civil Aviation Group-ból, és 49 százalékos részvénycsomagját a lett Dzintars Pomars vette át.

A légitársaság a közösségi oldalán vasárnap délutánig semmilyen új információt nem közölt az utasokkal.

Kapcsolódó cikkek

Bedőlhet az Air Moldova

2022. november 28.